Hırvatistan, Avrupa’nın ve dünyanın en yaşlı ülkeleri arasında yer alıyor

Resim2021 Nüfus Sayımı sonuçlarının uzmanlara verdiği en önemli mesaj, Hırvatistan’ı Avrupa’nın ve dünyanın en yaşlı ülkelerinden biri yapan konumu ve nüfustaki yaklaşık yüzde 10’luk bir düşüşün devam etmesi ve buna bağlı olarak yaş ortalamasının artmasıdır. Fakat bu demograflar için hiç de yeni bir durum değil.

Zagreb’deki Göç ve Vatandaşlık Enstitüsü’nden demograf Sanja Klempić Bogadi, Pazar günü verdiği röportajda, bu olumsuz durumların hiçbirinin demograflar için sürpriz olmadığını söyledi.

Hırvatistan’da nüfusun azalma durumunun devam ettiğini ve bu gidişatın her şehirde geçerli olduğunu söyledi.

2011 ve 2021 arasındaki iki nüfus sayımı döneminde, Hırvatistan’ın nüfusu yaklaşık yüzde 10’luk bir düşüş göstererek 400.000’den biraz fazla azaldı. Demografik düşüş, doğum ve ölüm arasındaki doğal farktan ve göç edenlerin çok fazla sayıda olmasından kaynaklanıyor.

Hırvatistan, Avrupa’nın ve dünyanın en yaşlı ülkeleri arasındadır. Hırvatistan’da her beş kişiden biri 65 yaş ve üzerinde. Yaşlı nüfusun bu kadar fazla olması, azalan genç sayısı ile birlikte çalışan insan sayısının azalması, ekonomik olarak çok daha zengin toplumlar için bile büyük bir zorluk teşkil ediyor. Bu durumun sağlık sistemini, emeklilik sistemini, sosyal bakım vb. durumları da etkilediği değerlendirildi.

Olumsuz yaş dengesinin, son yıllarda yabancı işçi getirilerek telafi edilmeye çalışılması işgücü sıkıntısına da yansıyor. Klempić Bogadi, yaşlanma oranı ve devletin Hırvat vatandaşlarını ülkelerine geri döndürmede başarısız olması göz önüne alındığında, ekonomik büyümeyi sürdürmek için yine yabancı işçilere güvenmek zorunda kalınacağına inanıyor.

Nüfus azalması Hırvatistan’ın ekonomik olarak en az gelişmiş bölgelerinde daha belirgindir.
Ekonomik faaliyetlerin büyük çoğunluğu Zagreb ve kıyı kesimlerde yoğunlaşırken, Hırvatistan’ın diğer bölgeleri önemli ölçüde daha az elverişli ekonomik konumdadır. Kişi başına düşen gayri safi yurtiçi hasılaya göre şehirler gelişmişlik açısından büyük farklılıklar göstermektedir.

2021 verileri, ulusal azınlıkların topluluk sayısının da dörtte birinden biraz fazla azaldığını göstermektedir. Topluluk olarak bakılacak olursa, Romanlar dışında neredeyse tüm azınlıkların büyük bir düşüş kaydettiği görülmektedir: Sırplar, Boşnaklar, İtalyanlar, Macarlar, Arnavutlar, Slovenler ve Çekler. Bunun sebeplerinin göç, doğal nüfus azalması, asimilasyon ve diğer sebepler olduğu söylendi.

 

Bu içerik 25.09.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 49 kez okundu.