Hırvat Ulusal Bankası Başkanı: Avro’ya geçilmesi bize birçok avantaj sağladı

Resim“Avro ile 180 Günde Hırvat Ekonomisi” başlıklı konferansta, Avro’nun Hırvatistan’da kullanılmaya başlanmasından bu yana, tarihsel olarak yüksek bir kredi notu ve artan yatırımcı ilgisi gibi çok sayıda olumlu etki görülebiliyor ve olumlu eğilimlerin devam etmesi bekleniyor diye belirtildi.
Salı günkü konferans, avroya geçişin etkilerinin 1 Ocak’tan önce bile hissedilmeye başladığını vurgulayan Hırvat Ulusal Bankası Başkanı Boris Vujčić de dâhil olmak üzere çeşitli kurumlardan ve ekonomiden birçok uzmanı bir araya getirdi.
Vujčić, Avro, döviz kurunda istikrar sağlayarak, yani kur riskinin azalmasını ve hatta ortadan kalkmasını sağlayarak Hırvatistan’ın salgın ve Ukrayna’daki savaştan kaynaklanan krizden enflasyonist krize kadar bütün krizlerle başa çıkmasını kolaylaştırdığını, ayrıca faiz oranlarındaki düşüşün yanı sıra avro bölgesi dışındaki ülkelere göre daha düşük bir enflasyon oluşturduğunu söyledi. 1 Ocak’ta, birilerinin bütün gün kendisini arayıp ATM’lerde veya başka bir yerde bir şeylerin yolunda gitmediğini söylemesini beklediğini, ancak bunun olmadığını söyledi.
Kendisine göre Hırvatistan avro bölgesine diğer bazı ülkelerden daha zor bir şekilde girdi, çünkü kurallar daha katıydı ve makroekonomik dengesizliklerin çözülmesi gerekiyordu. Belirli reform paketlerinin uygulanması, bankalar birliğine girilmesi ve daha birçok şeyin yapılması gerekiyordu.
Hırvat Ulusal Bankası Başkanı Boris Vujčić, “Sonunda her şey yolunda gitti ve hepimiz bu sürece katkıda bulunduk. Devletten, bankalara, Hırvat Ulusal Bankası’ndan özel sektörlere ve Ulusal Bankanın daveti üzerine geçen yaz bankalara nakit getirmeye çalışan vatandaşlara kadar herkesin bu süreçte katkısı oldu. Böylece geçen yılın Ağustos ayından Aralık ayı sonuna kadar dolaşımdaki nakit 35 milyar Kuna’yı 15 milyar Kuna’ya düşürerek dönüşüm kolaylaştırıldı ve yılsonunda yaklaşık 900 bin Avro madeni para başlangıç paketi olarak satın alındı.” diye açıkladı.
Ayrıca şu ana kadar 700 milyon Kuna’nın toplandığını ve yaklaşık 400 milyon Kuna daha toplanacağının tahmin edildiğini belirtti.
 
Bu içerik 06.06.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 28 kez okundu.