Hırvat tasarımcı teklifini geri çekti

Resim

2023’te para birimi olarak Euro’ya geçmeyi planlayan Hırvatistan’da madeni para tasarımı için yapılan yarışmada intihal vakası yaşandı.
Hırvatistan’da tedavüle girecek olan madeni paraların ulusal yüzünü seçmek için Merkez Bankası tarafından bir yarışma düzenlendi. Yarışmayı kazanan Stjepan Pranjković 70.000 kuna (9.300 euro) tutarında bir ödül aldı. Ancak Pranjković’in tasarımlarından birinin intihal olduğu ortaya çıktı. 1 Euro’nun arka yüzü için tasarlamış olduğu “dama tahtası üzerinde sansar motifi” İskoç fotoğrafçı Ian H. Leach’in sansar fotoğrafıyla neredeyse aynı olduğu iddia edildi.
Fotoğrafı izinsiz kullanılan İskoç fotoğrafçı yaptığı açıklamada, kendi internet sitesinde yayınlanan fotoğrafın telif hakkı için kendisiyle iletişime geçilmediğini ve bunun için kendisine herhangi bir ücret ödenmediğini söyledi.
Bunun üzerine Hırvat tasarımcı Para Komisyonuna başvurarak teklifini geri çekti ve yaptığı açıklamada “Yarışmaya katılmak benim için büyük bir onurdu. Ancak medyada ve sosyal medyada oluşan rahatsız edici atmosferden dolayı ve çalışmamla ilgili maruz kaldığım baskılar nedeniyle tasarım teklifimi geri çekmeye karar verdim. Ayrıca her türlü hakkımdan feragat ediyorum. Durumu daha da zorlaştırmamak ve belirsizliklere katkıda bulunmamak adına bu kararı aldım. Bu yüzden başta Hırvatistan Ulusal Bankası ve Hırvat halkı olmak üzere herkesten özür dilerim”, dedi.
Bunun üzerine Para Komisyonu Pranjković’in teklifini kabul etti ve yeni bir yarışma düzenleme kararı aldı.

Kaynak: https://balkans.aljazeera.net/news/balkan/2022/2/7/hrvatska-dizajner-sporne-kovanice-eura-povukao-prijedlog-dizajna  (Erişim tarihi, 08.02.2022)

Bu içerik 07.02.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 69 kez okundu.