Hırvat diplomat Sırbistan’dan sınır dışı edildi: İddialar Hırvatistan istihbaratı için çalıştığı yönünde

Resim
Bu, belgelenmiş bir casusluk faaliyeti ve Hırvatistan hizmetinde çalışmak üzere işe alım meselesidir. Aynı zamanda Hırvatistan Büyükelçiliği’nde çalışan Šnajder’in diplomatik-konsolosluk ilişkilerine dair Viyana Sözleşmesini ihlal ettiğine dair kanıtların toplandığı anlamına da geliyor.
“Večernje novosti” haber portalı Pazartesi akşamı, Sırbistan Dışişleri Bakanlığı’nın daha önce istenmeyen diplomat olarak nitelendirdiği ve sınır dışı ettiği Hırvatistan Büyükelçiliğinin Birinci Katibi konumundaki Hrvoje Šnajder’in casusluk nedeniyle Sırbistan’dan sınır dışı edildiğini resmi olmayan kaynaklara dayanarak duyurdu.
Sırbistan Dışişleri Bakanlığı Pazartesi günü erken saatlerde, fazla bir ayrıntı vermeden, “20 Kasım 2023 tarihinde, diplomatik-konsolosluk ilişkilerini düzenleyen Viyana Sözleşmesinin 9. maddesi uyarınca Hırvatistan Cumhuriyeti’nin Belgrad’daki Birinci Katibi Hrvoje Šnajder’i istenmeyen diplomat” olarak belirtmişti.
Viyana Sözleşmesinin 9. maddesi şöyle diyor: “Diplomatı kabul eden devlet, herhangi bir zamanda ve kararını açıklama yükümlülüğü olmaksızın, diplomatı gönderen devlete, büyükelçiliğin diplomatik kadrosunun başkanı veya diğer herhangi bir üyesini istenmeyen kişi olarak bildirebilir”.
Hırvatistan, diplomatının Sırbistan’dan sınır dışı edilmesinden duyduğu üzüntüyü dile getirerek, bu durumun “ilişkilerin kötüleşmesine ve bölgesel koşulların istikrarsızlaştırılmasına yönelik bir adım” olduğuna işaret etti.
Hırvatistan Dışişleri ve Avrupa Bakanlığı’nın yapılan açıklamada “Akredite olmuş Hırvat diplomatın sınır dışı edilmesini tamamen reddediyoruz. Sırbistan Cumhuriyetinin almış olduğu karar, istikrarın bozulduğu bir dönemde karşılıklı ilişkilerin kötüleşmesine neden olduğu ve bu durumun Güneydoğu Avrupa’da hassas bölgesel ilişkilerin ve bütün Avrupa’da güvenlik durumunun daha da istikrarsızlaştırılmasına sebebiyet verdiği” diye belirtilmiştir.
Bu adımın “Belgrad’daki Hırvat Büyükelçiliği çalışanları üzerinde, özellikle Sırbistan Cumhuriyeti’ndeki seçim öncesi dönemde ortaya atılan ek baskıyı temsil ettiği” vurgulanıyor.
Açıklamada, “Bu bağlamda, Sırbistan Cumhuriyeti’nin ilişkilerde beklenen tırmanışın, diplomatların sınır dışı edilmesine yönelik sert bir kararla gerçeklemesinden duyduğumuz üzüntüyü ifade ediyoruz.” denildi.
Dışişleri ve Avrupa Bakanlığı, bu hamleye “Dilediği zaman ve şekilde yanıt verme hakkını saklı tuttuğunu” da sözlerine ekledi.

Bu içerik 21.11.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 20 kez okundu.