Hırvat Diplomasisi gününde konuşan Başbakan Plenković: “En kötüsü, pozisyonu bilinmeyen bir devlete sahip olmaktır”

ResimBaşbakan Andrej Plenković, Hırvatistan Diplomasi Günü’nde yaptığı konuşmada, en kötüsü pozisyonu bilinmeyen bir devlete sahip olmak olduğunu söyledi ve Hırvatistan’ın uluslararası düzeyde “güvenilir bir ülke” olması gerektiğini vurguladı.

Başbakan Andrej Plenković ile birlikte Dışişleri ve Avrupa Birliği İşleri Bakanı Gordan Grlić Radman, Zagreb Ulusal Üniversite Kütüphanesi’nde Hırvatistan Diplomasi Günü vesilesiyle diplomasi ve bugün Hırvatistan’ın içinde bulunduğu jeopolitik bağlam noktasında konuştular.

7 Haziran 879 tarihi, Papa VII. Ivan’ın Knez Branimir’i ve Hırvat halkını kutsadığı, onun tüm Hırvatistan üzerindeki dünyevî otoritesini tanıdığı tarihtir.

Plenković konuşmasında Hırvat devletinin başlangıcına ve diplomasinin burada oynadığı role değindi ve Hırvatistan'ın günümüzde “tamamen farklı bir konuma ve role sahip olduğundan” bahsetti.

“Özgür bir şekilde söyleyebilirim ki, stratejik ulusal görevlerimizi gerçekleştirdik; bir devletimiz, kurumlarımız var, bir ulus olarak ait olduğumuz düşünülen Batı kültür dünyasının bir üyesi olduk” dedi.

“Artık ‘ince bir ayar’ kaldı, bu da 1 Ocak 2023’te gerçekleşecek olan Avro bölgesine katılım anlamına geliyor.” Daha sonrasında da eski, şimdiki ve geleceğin Hırvat diplomatlarına, dışişleri büyükelçilerine, bir dizi bakana ve siyasi mecradaki diğer aktörlere aynı tarih için hedef olarak Schengen’e üyeliği de gösterdi.

Plenković, Hırvatistan’ın emellerine “uygun” olarak gördüğü Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’ne (OECD) katılımın tabiri caizse pastanın üzerindeki krema gibi güzel olacağını belirtti ve “Bu 1 Ocak’ta olmayacak, ama bir gün olacak, önümüzdeki yıllarda olacak” dedi.

Başbakan, Ukrayna’daki Rus saldırganlığının dünyada küresel ekonomi de dahil olmak üzere her düzeyde hissedilecek olan “tektonik küresel değişiklikler” yarattığını söyledi.

Böyle durumlarda uluslararası toplum “her hareketi, her sözü dikkatle ölçer” ve Hırvatistan’ın bu bağlamda “güvenilir bir ülke olması” gerektiğini vurguladı.

Plenković, “En kötü senaryo bizimle işbirliği yapmak isteyenlerin pozisyonumuzun ne olduğunu bilmediği bir devlete sahip olmaktır” dedi.

Bu içerik 07.06.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 70 kez okundu.