Hırvat Demokrat Birliği (HDZ) hala ilk sırada, Hırvatistan Sosyal Demokrat Partisi (SDP) ve "MOŽEMO" hareketi ikincilik için yarış halinde. Bunların dışında kalan iki parti ise oylarını bir miktar artırdı

Resim

Hırvatistan’daki siyasi partilerin ve politikacıların kamuoyundaki oy oranlarını ortaya koyması amacıyla Kasım ayı için yeni bir CRO Demoscope anketi yapıldı. Ankette yer alan bilgilere göre, devletin zirvesindeki tartışmalar ve pandeminin tırmanması, siyaset sahnesinde yer alanlar hakkında halkın genellikle olumsuz düşünmesine sebep olmaktadır.

Bir süredir gelenekçi bir tutum sergileyen HDZ partisi, hafif bir düşüşe rağmen hala seçmenin ilk tercihi olmaya devam ediyor. HDZ, Ekim ayında yapılan anketlerde %27,6'lık bir desteğe sahipken şimdi ise %27 civarında destek görüyor. Asıl yarış ise SDP ile "MOŽEMO (Yapabiliriz)" siyasi hareketi arasında geçiyor. SDP’yi seçeceğini ifade eden seçmenlerin oranı Ekim ayında %16,1 iken Kasım ayında %16 olarak açıklandı. "MOŽEMO" hareketinin oy oranı ise Ekim ayında %17,1'lerde iken Kasım ayında %15,9’lara kadar geriledi.

Bu üç siyasi hareketin oy oranlarında Kasım ayında düşüş gözlenirken “MOST (Köprü)” siyasi hareketinin oy oranlarında ise artış kaydedildi. “MOST” hareketinin oy oranı Ekim ayında %6,7 iken Kasım ayında bu oran %8’lere yükseldi. “Domovinski Pokret (Vatan Hareketi)” de yeni başkanıyla birlikte büyümeye devam ediyor. Hareketin oy oranı Ekim ayında %3,7’den Kasım ayında %5'e sıçradı. “HSS”(Hırvat Köylü Partisi) ve “FOCUS (Odak)” partilerinin her biri seçim anketinde %1,3 oranında kalırken “CENTER (Merkez)” ve yeni başkanları Ivica Puljak, aynı “Hrvatski Suverenisti (Hırvat Egemenleri)” hareketinde olduğu gibi, %1,2 oranında oy aldı. Ayrıca “Živi Zid (Canlı Duvar)” %1,1, IDS ise %1 oy oranında kaldılar. Kararsız olanların oy oranları ise hala çok fazla; %15,5.

Ankete katılanlar, Hırvatistan'daki en olumlu politikacı olarak Cumhurbaşkanı Zoran Milanović'i seçtiler. Milanović, Ekim ayında %21,9 olan oy oranını, Kasım ayında %23,7’e yükseltti. Katılımcılara göre, Hırvatistan’daki siyasilerin arasındaki en olumsuz kişi ise Başbakan Andrej Plenković. Plenković, Ekim ayındaki katılımcıların %23,6’sı tarafından Hırvatistan’daki en olumsuz siyasetçi olarak görülüyordu. Kasım ayında ise bu oran %29,9’a yükseldi. Bunun yanı sıra, Hırvatistan’ın yanlış yönetildiğini düşünenlerin oranı ise Kasım ayında %72’leri buldu. Bu oran Ekim ayında % 62,5 olarak açıklanmıştı. Hırvat seçmenler arasında yapılan anketlerde bu şekilde karamsar bir tablo en son üç sene önce ortaya çıkmıştı.
 
Bu içerik 07.11.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 86 kez okundu.