Hill: Kurti ve Vuçiç Alman-Fransız önerisini değerlendirmeyi kabul etti

ResimABD'nin Belgrad büyükelçisi Christopher Hill, ABD'nin Kosova-Sırbistan müzakereleri için belirlenen tarihler olduğunu reddetti, ancak diyalogda hızlı ilerlemeyi umduğunu ve Amerika'nın Fransız-Alman önerisini desteklediğini söyledi.

Voice of Amerika’nın Sırpça yayınında Büyükelçi Hill ile yapılan röportajda, ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken ile Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic arasında gerçekleştirilen ve ortak konusu Kosova olan telefon görüşmesi hakkında yorum yapması istendi.

ABD'nin sorunu çözmek için yeni bir süre tanıyıp tanımadığı sorusunu yanıtlayan Hill, belirli bir son tarih bilmediğini ancak genel izlenimin, “diyaloğun çok uzun süredir devam ettiği ve yeniden canlandırılması gerektiği” yönünde olduğunu ifade etti.

Büyükelçi Hill, “Fransız ve Alman Ulusal Güvenlik temsilcilerinin bölgeye gelip çözüm önerilerinde bulunması önemli. Bakan Blinken, bu konuyu ilerletme arzumuzu sanırım vurgulamak istedi. Sırbistan ile üzerinde çalışmak istediğimiz pek çok şey var ve Kosova sorununun bir şekilde çözülmesini istiyoruz." şeklinde konuştu.

Hızlı bir anlaşmayı öngören Fransız-Alman önerisi ve Başkan Vučić’in defalarca Kosova'nın tanınmasının ve BM üyeliğinin kabul edilemez olduğunu ifade etmesine rağmen Kosova'nın BM'ye üye olmasını sağlayan ve Sırbistan'ın tanınması olmadan hızlandırılmış bir anlaşmaya varılmasının nasıl mümkün olduğu soruldu.

Ayrıntılar hakkında konuşmak istemediğini ifade eden Hill, bu durumun Avrupalılara bağlı olduğunu ve Avrupalıların bir şeylerin hareket etmesini istediğini aktardı. “Bunların zor konular olduğu açık, ancak her iki tarafın da Avrupa'da, örneğin Ukrayna'da başka şeyler olduğunu anlaması önemlidir ve bu konuda ilerleme zamanıdır. Bence hem Başkan Vučić hem de Başbakan Kurti bu teklifi inceleme ve neler yapılabileceğini görme konusunda hemfikirdir... Sanırım Başkan Vučić birkaç kez her iki tarafın da bir şeyler alması ve bir şeyler vermesi gerektiğini söyledi, yani doğru yaklaşım ile bir şeyin başarılı olup olmayacağını görmeliyiz" dedi Hill.
Bu içerik 14.10.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 61 kez okundu.