Hill: “Sırbistan Rusya'ya yaptırım uygulamamanın bedelini ödüyor, yaptırım uygulamak için çok geç değil.”

ResimAmerika Birleşik Devletleri’nin Sırbistan Büyükelçisi Christopher Hill, Sırbistan'ın Rusya'ya karşı yaptırımlar konusunda bir karar vermek zorunda kalacağını, çünkü yaptırımları uygulamaya koymadığı için yüksek bir bedel ödediğini söyledi.

Büyükelçi Novi Pazar Radyosu Sto Plus'a verdiği röportajda Sırbistan'ın Avrupa Birliği'ne üye olmayı henüz beklememesi gerektiğini, ancak katılım sürecinde politikasını -özellikle Rusya'ya karşı yaptırımların getirilmesi konusunda- AB ile uyumlu hale getirmesinin çok önemli olduğunu vurguladı.

Büyükelçi’ye Sırbistan'ın AB yolunda ilerlemesini en çok neyin yavaşlattığı sorulduğunda Moskova'ya yaptırım uygulanmaması, Priştine ile diyalogda yetersiz ilerleme, demokrasinin durumu ve AB içindeki sorunların etkili olduğunu söyledi. Hill, "Sırbistan çok ilerleme kaydetti. Sırbistan'ın kötüye gittiğini söyleyen karamsarlara katılmıyorum. Sırbistan doğru yönde ilerliyor. Sinir bozucu derecede zor ve yavaş olduğunu biliyorum ama doğru yolda ve elimizden geldiğince destekleyeceğiz" dedi.

Büyükelçi, Moskova'nın Belgrad üzerindeki etkisinin olumsuz olduğuna ve bunu vatandaşların kendi gözleriyle görmesi gerektiğine inanıyor.

Hill, Belgrad ile Priştine arasında ilişkilerin normalleşmesine ilişkin diyalog süreci ile alakalı olarak da Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ile Kosova Başbakanı Albin Kurti arasında Brüksel'de gerçekleşen görüşmenin sonucunu değerlendirmek için henüz çok erken olduğunu ve yeni müzakerelerin beklenmesi gerektiğini söyledi. Hill ayrıca “10 yıl sonra nihayet Sırbistan Belediyeler Birliği'nin kurulmasının önemli olduğunu düşünüyorum” dedi.

Hill, Sırbistan ile ABD arasındaki siyasi ilişkilerin düzeldiğini, Cumhurbaşkanı Vucic ile Dışişleri Bakanı Anthony Blinken arasındaki son görüşmeden memnun olduğunu ve ekonomik cephede işlerin iyi olduğunu da söyledi.

İki günlük bir ziyaret için Novi Pazar'a da giden Hill, "Bu bölge ABD için çok önemli. Burası, 25 yıl önce nereye gideceğinin bilinmediği dinamik, çok kültürlü bir alandır. Toplumların bir arada yaşayabilmesi için çok zor ama doğru kararlar alındı. Bu bölgede barış ve istikrar korunmuştur ve bu, daha büyük bir ABD varlığıyla ödüllendirilmelidir" dedi. Hill İslami toplulukların temsilcileri ve Boşnak Ulusal Konseyi ile doğrudan bir görüşme yaptıklarını ve onların sorunları ile ilgilendiklerini de sözlerine ekledi.

 

Bu içerik 08.03.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 40 kez okundu.