Hill: “Sırbistan Batı'yı tercih etti, Rusya ile bağ her geçen gün zayıflıyor”

ResimABD'nin Sırbistan Büyükelçisi Christopher Hill, Sırp tarafının Kosova ile Avrupa anlaşma planına yapıcı bir şekilde yaklaşmasının önemli olduğunu, bunun sonuçta Sırbistan'ın Batı'ya yaklaşma hızını etkileyeceğini söyledi.

Hill katıldığı programda "Sırbistan yüzünü Batı'ya dönmeye çoktan karar verdi ve bence sürecin bu kadar uzun sürmesi birçok Sırp için sinir bozucu" dedi.

Avrupa’nın Kosova ile ilgili önerisinin neden gizli olduğu sorulduğunda Hill, "Eğer diplomasiyi medya üzerinden halletmeye çalışırsanız çok yanlış anlaşılmalar olur, bu tür konuların sadece masada tartışılması gerektiğine inanıyorum " dedi.

Hill, Sırbistan'ın Rusya'ya yönelik politikasıyla ilgili olarak da "Sırbistan'ın Rusya ile ilişkilerinin her geçen gün zayıfladığını görebilirsiniz.  AB ve bizimle işbirliğine her geçen gün artan bir ilgi olduğu görülüyor." dedi. ABD hükümetinin, Sırbistan'ın Rusya'ya yönelik yaptırımlara katılması gerektiği yönündeki tutumunu yineledi, ancak Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırganlığını kınamadığı için Sırbistan'ı eleştirdi. Belgrad'ın Priştine ile müzakerelerdeki pozisyonunun Rusya'ya yaptırım uygulamadığı için zayıf olup olmadığı sorulduğunda, bunları ayrı meseleler olarak gördüğünü ifade etti.

Brüksel Anlaşması'nın yerine getirilmesiyle ilgili asıl meselenin Sırp Belediyeler Birliği'nin kurulması olduğuna da işaret eden Büyükelçi, “Bence herkesin bu konuda hemfikir olmasına acilen ihtiyaç var, bu sağlandığında ise bu taahhütü yerine getirmek için çalışacağız” dedi. Anlaşma ile ilgili olarak medyaya "sızdırılan" belgeler hakkında yorum yapmak istememekle birlikte, uluslararası müzakerecilerin tutumunun "hem Belgrad'da hem de Priştine'de çok iyi iletildiğine" işaret etti.

Bu içerik 01.02.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 41 kez okundu.