Her dört Makedon vatandaşından biri ülkeyi terk etti

ResimGünümüzde 700 bin Makedon vatandaşı yani nüfusun dörtte biri yurt dışında yaşamaktadır. Kuzey Makedonya’dan AB ülkelerine göçte son on yılda beş katı artış yaşandı. Güneydoğu Avrupa Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı Dairesi Başkanı Anita Richter, bugün sunduğu raporda göç edenlerin dörtte birinin çalışan nüfustan oluşmasının ülkedeki verimliliği etkilediğini açıkladı. Büyük bir diasporanın, menşe ülkelerine önemli kaynaklar getirebileceğine dikkat çeken Richter, Kuzey Makedonya diasporasının potansiyelinin oldukça büyük olduğuna ve işçi dövizlerinin yaklaşık %3’ünün ülkeye girdiğine, ancak bu oranın %10 civarında olduğu Batı Balkanlar'daki ortalamanın altında kaldığına dikkat çekti.

Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Fatmir Bitiçi de gençlerin önlerinin kesilmemesi gerektiğini, kendi ülkelerinde tam potansiyellerine ulaşmalarını sağlayacak fırsatlar yaratılması gerektiği gibi, dünya çapında da rekabet edebilmelidirler dedi.  “Bizim ülke olarak sorunlardan kaçmak yerine, sorunlara odaklanıp diyalog ortamı oluşturmak ve en önemlisi gençleri de bu diyaloğa dahil etmemiz gerekmektedir.” şeklinde konuşan Bitiçi, gençlerin aslında bunu kendilerinden beklediğini de açıklamalarına ilave etti.

İsviçre Üsküp Büyükelçisi Veronika Ulman ise, gençlerin kendi ülkelerine dönmelerini sağlamak için, Kuzey Makedonya Hükümeti'nin mesleki eğitim sistemini iş gücü piyasasıyla uyumlu hale getirmesine, eğitim kurumları ile yenilikçi eko sistem arasında iş birliği kurmasına ve küçük ve orta ölçekli işletmelerin ve yeni kurulan işletmelerin gelişimine katkı sağlamasına verdiği desteği dile getirdi.

Avusturya Üsküp Büyükelçisi Georg Vucas ise, ülkesinin Kuzey Makedonya ve Batı Balkan ülkelerinin Avrupa Birliği'ne katılmasını desteklediğini, müzakerelerin gecikmeden sona ermesini ve böylece ülkenin bir an önce AB'ye katılabilmesini istediğini söyledi.

Kaynak: https://www.vesti.mk/article/63333a891544ee7a30b3ea9b, (Erişim tarihi, 28.09.2022).
Bu içerik 27.09.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 53 kez okundu.