Gümrük prosedürlerinin kolaylaştırılmasına ilişkin Arnavutluk-Kosova anlaşması yürürlüğe giriyor

Resim
Arnavutluk ile Kosova arasında 5 Temmuz 2023'te Tiran'da imzalanan ve hayvansal olmayan ürünlerin denetimine ilişkin gümrük işlemlerinin kolaylaştırılmasını amaçlayan anlaşma resmi gazetede yayımlandı. Tasarı, Arnavut hükümetinin 30 Ağustos'taki son toplantısında onaylandı. Süresi beş yıl olan ve yenilenebilen anlaşma, ticareti teşvik etmeyi, engelleri kaldırmayı ve kontrol prosedürlerini kolaylaştırmayı amaçlıyor.
Anlaşma ayrıca, iki ülke arasındaki işbirliğinin güçlendirilmesi ve genişletilmesinin yanı sıra tarım alanında işbirliğinin geliştirilmesini de amaçlamaktadır.
Anlaşmaya göre, "Taraflar, hayvansal olmayan gıda ürünlerinin ithalat, transit ve ihracat kontrolünün, tarafın talebine göre sınır kontrol noktasında veya varış ülkesinin en yakın gümrüklerinde yapılabileceği konusunda anlaşmışlardır. Taraflardan her birinin gıda güvenliğinden sorumlu makamları, her bir tarafın mevzuatı uyarınca düzenlenen ve gıda güvenliğini garanti eden tanınmış sertifikalar veya analiz raporları veya diğer uygun belgeler eşliğinde ithalat ve ihracata izin verilecektir.”
Bu anlaşmanın uygulanması için ilgili kurumlar, gıda güvenliği alanında işbirliğini geliştirmek amacıyla alan ile ilgili bilgi alışverişinde bulunacak ve ortak eğitimler düzenleyecektir.
Anlaşmanın sonunda, anlaşma süresinin imzalandığı andan itibaren 5 yıl olduğu belirtiliyor. Ayrıca, taraflardan birinin, ilgili geçerlilik süresinin bitiminden en az 3 ay önce, diplomatik kanallardan yazılı olarak fesih talebinde bulunmaması halinde, bu anlaşmanın otomatik olarak 5 yıllık bir süre daha uzatılacağı kaydedildi. Anlaşma, tarafların karşılıklı yazılı rızasıyla herhangi bir zamanda değiştirilebilir.

 

Bu içerik 05.09.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 33 kez okundu.