Grlic Radman: Ukrayna’nın tahıl ihracatı için Hırvatistan limanları kullanıma hazırdır

Resim

Hırvatistan Dışişleri Bakanı Gordan Grlić Radman, Ukrayna’nın başkenti Kiev’i ziyaret ederek mevkidaşı Dmitro Kuleba ile görüştü.

Bakan Radman, Hırvatistan’ın, Ukrayna'nın bağımsızlığını, egemenliğini ve toprak bütünlüğünü desteklediğini bir kez daha vurguladı.

“Hırvatistan, Ukrayna’nın dünyayı besleyen bir tahıl deposu olarak kalmasına önem vermektedir. Bu nedenle Hırvatistan, Ukrayna’nın tarım alanlarının mayınlardan temizlenmesi için Dünya Gıda Programı’nın (WFP) projesine yardım sağlayarak bu amaca katkıda bulunacağına inanmaktadır. Ayrıca olası bir küresel gıda krizinde Hırvatistan, Ukrayna tahıllarının ihracatı için limanlarını kullanılabilir hale getirdi ve gelecekte de bu desteği sürdürecektir.”

Bakan Kuleba, Ukrayna halkına gösterdiği dayanışma ve ilk günden beri sağladığı yardımlardan dolayı Hırvatistan'a teşekkür etti.

"Ukrayna, Hırvatistan'ın desteğini ve yardımını her zaman hissediyor. Ülkelerimizi birbirine bağlayan şey, sadece hükümetlerimiz değil, aynı zamanda halklarımız arasındaki dostane ilişkilerdir. Ukrayna, mayın temizleme sürecinde Hırvatistan'ı önemli bir ortak olarak görüyor," dedi.

Hırvatistan Hükümeti, Ukrayna'da enerji altyapısının acilen yenilenmesine yönelik yardım için UNICEF'e 1 milyon Euro bağışta bulundu. Bu bağış sayesinde UNICEF, 50 jeneratör satın aldı ve ülke genelindeki okullara ve hastanelere dağıttı.

Bakan Grlić Radman, konuşmasında “Hırvatistan, Ukrayna halkıyla dayanışma içindedir ve ona verdiği desteği sürdürmekte kararlıdır, gelecekte de uluslararası ortaklarla işbirliği içinde olduğu gibi ikili ilişkilerle de Ukrayna’ya yardımcı olmaya devam edecektir" dedi.

Kaynak: https://balkans.aljazeera.net/news/balkan/2023/7/31/grlic-radman-ukrajini-dostupne-hrvatske-luke-za-izvoz-zitarica (Erişim tarihi, 02.08.2023)

Bu içerik 01.08.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 24 kez okundu.