Grlić Radman ve Aurescu: Hırvatistan ve Romanya’nın Schengen’e girişi AB’yi güçlendirecek

Hırvatistan Dışişleri Bakanı Gordan Grlić Radman, Romanya’nın başkenti Bükreş’te Münih Güvenlik Konferansı’nın toplantısına katıldı ve Rumen mevkidaşı Bogdan Aurescu’yla görüştü.
Resim
Hırvatistan ve Romanya’nın Dışişleri Bakanları yaptıkları açıklamada, Hırvatistan ve Romanya’nın 2023’te girmeye hazır olduğu Schengen bölgesinin genişletilmesinin Avrupa Birliği’nin çıkarına olacağını ve onun güvenliğine ve yasadışı göçe karşı korunmasına yardımcı olacağını söylediler.

Aurescu yaptığı açıklamada “Schengen bölgesinin genişletilmesi, Birliğin iç güvenliğine yönelik tehditlere karşı AB’nin sınırlarının güçlendirilmesine yardımcı olacaktır. Her iki ülke de OECD üyesi olmayı umuyor. Bu süreçte adayız ve bu hedefe ulaşmak için birlikte çalışıyoruz”, dedi.

Bakan Grlić Radman, iki ülkenin de Ukrayna’nın Rus saldırganlığından kurtulma mücadelesi için “tarihin aynı tarafında” yani “demokrasinin doğru tarafında” yer aldığını vurguladı. O nedenle iyi niyetli olmayan üçüncü şahısların etkisini güçlendirmemek için kıtamızın bu kısmında Avrupa’nın varlığını güçlendirmesi gerekiyor. Bu durum, üyeliğe aday ülkelerin Avrupa Dış ve Güvenlik Politikasını mutlaka kabul etmeleri gerektiği anlamına gelmelidir.

Grlić Radman konuşmasının devamında, enerji krizi sırasında Hırvatistan, komşularının ve Avrupa’daki diğer ülkelerin enerji bağımsızlığını sağlamak için Krk Adası’ndaki LNG terminalinden gaz dağıtım kapasitesinin 6,1 milyar m3’e çıkarmaya karar verdiğini söyledi ve Avrupa’nın bu kısmında Hırvatistan’ın bir enerji merkezi olabileceğini yeniledi.

 

Bu içerik 28.11.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 44 kez okundu.