Grlić Radman: Batı Balkanlar AB'nin ilgi odağında kalmalı

Resim

Hırvatistan Dışişleri Bakanı Gordan Grlić Radman Brüksel'de "Batı Balkanlar'ın AB'nin ilgi odağında kalması gerektiğini" söyledi ve ayrıca Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen, Hırvatistan Başbakanı Andrej Plenković ve Hollandalı Mark Rutte'nin Saraybosna ziyaretlerine de değindi.

Grlić Radman, AB üye devletlerinin dışişleri bakanları toplantısı öncesinde yaptığı açıklamada, "Katılım müzakerelerinin Mart ayında başlatılması amacıyla Bosna-Hersek'teki reform sürecini teşvik edecekler." dedi. Ayrıca, Avrupa yolundan ayrılmamak için yakın zamanda ziyaret ettiği Karadağ'daki gelişmeleri yakından takip etmenin gerekliliğini vurguladı.

AB üyesi ülkelerin diplomasi başkanları toplantısının ana konuları Orta Doğu'daki durum ve Ukrayna'ya yönelik uzun vadeli güvenlik yükümlülüklerinin tartışılması ve Rusya ile savaşında askeri destek olacak.

Hırvatistan Dışişleri Bakanı, Kızıldeniz'deki çatışmaları azaltmak için çaba gösterilmesi, Gazze'ye daha fazla yardım ulaştırılması ve tüm rehinelerin serbest bırakılması yönünde çağrıda bulunacağını duyurdu.

Hırvat Haber Ajansı Hina'nın yayınladığı habere göre Bakan Grlić Radman, Ukrayna konusunda AB'nin desteğinin güçlü ve öngörülebilir kalması gerektiğini ve Avrupa Barış Tesisi (European Peace Facility) aracılığıyla askeri yardımın arttırılması gerektiğini söyledi.

Kaynak: https://www.vecernji.ba/vijesti/grlic-radman-zapadni-balkan-treba-ostati-u-sredistu-pozornosti-eu-a-1740541 (Erişim tarihi, 24.01.2024
Bu içerik 22.01.2024 tarihinde yayınlandı ve toplam 14 kez okundu.