Göç konusunda Ankara ile üç maddelik anlaşma

Resim
Türkiye ve Yunanistan, her iki ülke için açık bir yara haline dönüşen ve aynı zamanda Avrupa’da Türkiye’nin rolüne ilişkin şüpheleri devam ettiren göç sorununun çözümüne yardımcı olacak bir anlaşmaya giderek yaklaşılıyor. Kathimerini’nin kaynaklarına göre iki ülke arasında devam etmekte olan görüşmelerin son tarihi, iki ülke arasındaki Yüksek İşbirliği Konseyi’nin Selanik'te Kyriakos Mitsotakis ve Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleşeceği 7 Aralık olarak gösterilmektedir.
Amaç, Konsey sonunda, diğer hususların yanı sıra aşağıdakileri de içerecek bir “mutabakat zaptı” olarak adlandırılacak ortak bir bildiri yayınlamaktır:
İlk olarak, Atina ve Ankara arasındaki “ortak hedef” olan her iki taraftaki akışın kontrolü konusunda daha iyi bir koordinasyon için İzmir’de bir Yunan Sahil Güvenlik subayının ve Midilli’de bir Türk subayının daimi olarak görevlendirilmesi. Amaç, hem Yunan hem de Türk tarafının herhangi bir zamanda “kaç teknenin” geçtiğini bilmesi ve gerektiğinde bu olguya anında “müdahale” edebilmesidir.
İkincisi, her iki ülkenin de, tarihin de gösterdiği üzere, son dönemde sarf edilen kayda değer çabaları boşa çıkarabilecek kışkırtıcı açıklamalardan kaçınma taahhüdü. Türk yetkililerin Atina’nın göçmenleri taşıyan “tekneleri batırdığı” yönündeki açıklamaları bunun tipik bir örneğidir.
Üçüncü olarak, görüşmelerin önemli bir parçası olan ve Türk vatandaşlarının Doğu Ege’deki yedi adaya daha kolay geçişiyle ilgili olan Ankara’nın eski bir talebinin harekete geçirilmesi. Bunlar Rodos, Midilli, Sisam, Sakız, İstanköy, Leros ve Meis adalarıdır. Türk vatandaşları bu adalara seyahat edebilecek ve Yunan topraklarında 12 ay geçerliliği olan bir vize alabileceklerdir.
 
Bu içerik 27.10.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 35 kez okundu.