Gizli görüşmeler devam ediyor! GERB ve Değişime Devam Partisi’nin kabinesi şekilleniyor

ResimGERB Partisi tarafından başbakan adayı olarak gösterilen Maria Gabriel’in oluşacak kabinenin taslağını Cumhurbaşkanı Radev’e sunmasından bir gün önce partinin lideri Boyko Borisov bir taraftan kurulacak hükûmete destek vereceğini açıklayan Hak ve Özgürlükler Hareketi Partisi ve Böyle Bir Halk Var Partisi ile diğer yandan Değişime Devam Partisi ve Demokratik Bulgaristan Partisi ittifakıyla paralel görüşmeler gerçekleştirdi.
Birkaç farklı kaynaktan edinilen bilgiye göre Borisov, Değişime Devam Partisi ve Demokratik Bulgaristan Partisi ittifakıyla yoğun görüşmeler gerçekleştirdi ve hükûmetin kurulmasına yönelik prensipte anlaşma sağlandı. Söz konusu karmaşık durum değerlendirildiğinde bu sonuç geçici olarak görülse de GERB Partisi’nin Değişime Devam Partisi ve Demokratik Bulgaristan Partisi’nin oluşturduğu ittifakla şu ana kadarki en yakın teması olduğu söylenebilir.
GERB Partisi yetkilileri televizyon stüdyolarında başbakan adayı olarak gösterilen Maria Gabriel’in kabinesinin nasıl bir profile sahip olacağını ve bakanlık koltuklarının GERB Partisi, Hak ve Özgürlükler Hareketi Partisi ve Böyle Bir Halk Var Partisi olmak üzere üç siyasi güç arasında nasıl dağıtılacağını açıklarken, resmî olmayan bilgiye göre aynı saatlerde GERB lideri Boyko Borisov da Değişime Devam Partisi ve Demokratik Bulgaristan Partisi ittifakının liderleri Kiril Petkov, Hristo İvanov ve iki siyasi gücün başbakan adayları Maria Gabriel ve Akademisyen Nikolay Denkov ile görüşmeler gerçekleştirdi. Görüşmelerde Nikolay Denkov ve Maria Gabriel’in altı ay boyunca dönüşümlü olarak görevde kalması meselesi tartışıldı ve buna göre Değişime Devam Partisi ve Demokratik Bulgaristan Partisi ittifakının başbakan adayı Nikolay Denkov’un ilk altı aylık süreçte başbakanlık görevini yürütmesi kararlaştırıldı.
Söz konusu dönüşümlü başbakanlık yaklaşımı, Ulusal Meclis’in başkanlık seçiminde de benimsendi ve buna göre GERB Partisi’nden Rosen Zhelyazkov üç ay boyunca 49. Dönem Ulusal Meclis Başkanlığı’na seçildi. Üç aylık görev süresi dolduktan sonra Değişime Devam Partisi ve Demokratik Bulgaristan Partisi ittifakı adayı Nikola Minchev görevi üstlenecek.

Bu içerik 21.05.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 69 kez okundu.