Gerilimin arttığı Kosova’da Sırp polis şefi görevden alındı

ResimKosova İçişleri Bakanı, hükümetin azınlık Sırpların bağımsızlık öncesi döneme ait araç plakalarını Kosova devlet plakalarıyla değiştirmesini sağlama yönündeki yasal girişimini desteklemeyi reddettiği gerekçesiyle, bir Sırp polis şefinin görevden alındığını duyurdu. Bakan Xhelal Svecla yaptığı açıklamada, "Kosova Cumhuriyeti kurumlarının meşru kararlarını uygulamayı reddetmek, her şeyden önce ülkemizin güvenlik ve istikrarına karşı yapılmış ciddi bir ihlaldir" dedi.

Yaklaşık 50.000 etnik Sırp'ın yaşadığı Kosova'nın kuzey kesiminde görev yapan polis şefi Nenad Djuric, memurlarının plaka yasasını siyasi bir karar olduğu ve etnik Sırpları hedef aldığı gerekçesiyle uygulamayacağını dile getirmişti.

Sırbistan ile Kosova arasındaki gerilim bahse konu yasanın gündeme gelmesinin ardından bu yıl yeniden tırmandı. Kosova hükümetinin yaklaşık 10.000 araç sahibini plakalarını Kosova devlet plakalarıyla değiştirmeleri için yaptığı girişimler Sırp azınlık tarafından direnişle karşılanmıştı.

Kosova ise ABD ve Avrupa Birliği’nin yasanın yürürlüğe giriş tarihinin on ay daha ertelenmesi için yaptığı çağrıya olumsuz yanıt verdi. Kosova hükümeti yaptığı açıklamada, bağımsızlık öncesi döneme ait araç plakalarına sahip sürücülerin 21 Kasım tarihine kadar uyarılacakları, ardından para cezasına çarptırılacaklarını duyurdu. 21 Nisan 2023 tarihine kadar yönetmeliğe uymayan sürücülerin araçlarına ise el konulacak.
 

 

Bu içerik 03.11.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 45 kez okundu.