Gerginliğin ardından Kosova hükümeti gerilime neden olan kararı ertelemeye karar verdi

Resim

Kosova hükümeti, Kosova'ya giren Sırp vatandaşlarına geçici kimlik belgesi düzenlenmesi ve Sırp makamları tarafından Sırbistan'daki şehir ve kasabalar için verilen plakaların Kosova’ya giriş yapıldıktan sonra Kosova (RKS) plakalarıyla değiştirilmesi hakkındaki yasal düzenlemenin uygulanmasını 30 gün erteleyeceğini duyurdu.
Karar, Pazar günü Kosova'nın kuzeyinde uygulamanın başlayacağının duyulmasının ardından bir dizi olayın yaşanması ve bölgede artan tansiyon nedeniyle, Kosova hükümetinin ABD'nin Priştine Büyükelçisi Jeffrey Hovenier ile yaptığı istişareler sonrasında alındı.
Pazar günü Mitrovica'da hava saldırısı sirenleri defalarca çalındı. Kosovalı Sırplar, Kosova polisinin Jarinje ve Brnjak sınır kapılarını kapattıklarını söylemesinin ardından Kosova'nın kuzeyinde çeşitli yerlere barikatlar kurdular. Kosova polisi, Kosova’nın kuzeyinde çeşitli yerlerde ateşli silahlarla ateş edildiğini ve kurşunların bir kısmının polisi hedef aldığını, ancak kimsenin yaralanmadığını söyledi.
KFOR, Kosova'nın kuzeyindeki belediyelerde genel durumun gergin olduğunu ve Kosova'nın kuzeyinde istikrar tehlikeye girerse müdahale etmeye hazır olduğunu belirten bir basın açıklaması yayınladı.
Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, Kosova ile ilgili durumun daha önce hiç bu kadar karmaşık ve zor olmadığını söyledi. Pazar akşamı Sırp Ordusu Genelkurmay Başkanı Milan Mojsilovic ile bir araya gelen Vucic, "Gerginlikleri yatıştırmak için çalışıyoruz, elimizden gelen her şeyi yapıyoruz." dedi.
Priştine'nin erteleme kararı Avrupalı ​​yetkililer tarafından da memnuniyetle karşılandı. AB'nin Belgrad-Priştine Diyaloğu Özel Temsilcisi Miroslav Lajcak, “AB, tüm barikatların derhal kaldırılmasını bekliyor. Kosova ve Sırbistan'ı ileriye dönük diyaloğa başlamaya davet ediyoruz. Güçlü desteği için ABD'nin Kosova Büyükelçisi’ne minnettarım” dedi.

Kaynak: https://l24.im/EuOtT8 (Erişim tarihi, 03.08.2022)
Bu içerik 01.08.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 77 kez okundu.