GERB-UDF’nin Başbakan adayı AB Komisyonu Üyesi Mariya Gabriel

ResimGERB lideri Boyko Borisov çarşamba günü Meclis’te yaptığı açıklamada, AB Komisyonu’nun İnovasyon, Araştırma, Kültür, Eğitim ve Gençlikten sorumlu üyesi Mariya Gabriel’in GERB-UDF ittifakı tarafından başbakanlığa aday gösterileceğini söyledi.
Cumhurbaşkanı Rumen Radev, 240 sandalyeli Parlamento’da 69 sandalyeye sahip GERB-UDF parlamento grubuna kabine kurma görevini 15 Mayıs’ta verecek.
Gabriel 20 Mayıs 1979’da Güney Batı Bulgaristan’ın Gotse Delçev kentinde doğdu. 2001 yılında Plovdiv Paisii Hilendarski Üniversitesi’nden Bulgarca ve Fransızca dilleri alanında lisans derecesi ile mezun oldu. 2003 yılında Fransa’daki Institut d’etudes politiques de Bordeaux’dan Karşılaştırmalı Siyaset ve Uluslararası İlişkiler alanında Yüksek Lisans derecesi aldı.
14 Temmuz 2009’dan bu yana Avrupa Halk Partisi (European People’s Party-EPP)/GERB ile Avrupa Parlamentosu üyesidir. Avrupa Parlamentosu’nda 4 Haziran 2014 ve 16 Temmuz 2017 tarihleri arasında EPP Grup Başkan Yardımcısı olarak görev yapmıştır. Gabriel 1 Aralık 2019’dan bu yana da Avrupa Komisyonu’nun inovasyon, araştırma, kültür, eğitim ve gençlikten sorumlu üyesi.
Avrupa Komisyonu Baş Sözcü Yardımcısı Dana Spinant, Gabriel’in başbakanlığa aday gösterilmesiyle ilgili sorulara cevaben düzenlediği basın toplantısında, Komisyon Üyesi Mariya Gabriel’in salı günü Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile görüştüğünü ve çarşamba gününden itibaren ücretsiz izne ayrıldığını söyledi. Gabriel izindeyken görevlerini Komisyon Başkan Yardımcıları Margrethe Vestager ve Margaritis Schinas devralacak. Spinant, Komisyon’un bu değişiklikleri Avrupa Parlamentosu ve AB Konseyi’ne ileteceğini de sözlerine ekledi.
Gabriel’in başbakan adaylığının onaylanması halinde ne olacağı sorusuna Spinant, komisyon üyesi adaylarını belirleme prosedürüne göre her hükümetin bir aday önerisinde bulunması gerektiğini ve Bulgar yetkililerin de kendi adaylarını sunacaklarını söyledi.

Bu içerik 10.05.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 30 kez okundu.