GERB lideri: GERB yeni parlamentodaki tüm partileri müzakere masasına davet edecek, en istikrarlı kabine iki büyük gruptan oluşacak

ResimBulgaristan’da 2 Nisan 2023 tarihinde yapılan erken genel seçimlerin ardından GERB partisi lideri Boyko Borisov, partisinin yeni parlamentoda yer alan tüm siyasi güçleri hükümet kurma görüşmelerine davet edeceğini açıkladı. Borisov en istikrarlı hükümetin en büyük iki grup olan GERB-UDF ve DD-DB (Değişime Devam Ediyoruz ve Demokratik Bulgaristan) tarafından kurulacağına inanıyor. Ancak GERB’in yeni meclisteki en çok sandalyeyi kazanmış olmasına rağmen hükümet kurmak için diğer partilerin desteğine ihtiyacı var. DD-DB grubu şimdiden bir GERB hükümetini desteklemeyeceklerini açıkladı.

Borisov ayrıca partisinin, seçimlerde önemli sayıda oy alan ve Avrupa karşıtı bir parti olan Vazrazhdane ile konuşacağını söyledi. GERB-UDF istikrarlı bir hükümet kurmak için “her türlü reformu” görüşmeye hazır. Borisov, politikalara ilişkin tartışmaların hükümetin kurulmasının ardından yapılacağını vurguladı ve partisinin düzenli bir hükümet tarafından ortaya konmayan bir devlet bütçesini desteklemeyeceği uyarısında bulundu.

Ayrıca Borisov, basından gelen sorulara rağmen Cumhurbaşkanı Rumen Radev’in görevden alınmasına yönelik bir önergeyi desteklemeyeceğini teyit etti. Ayrıca Cumhurbaşkanı Radev’in, çok sayıda geçici hükümet kurması ve yürütmedeki deneyimi nedeniyle görüşmelerin bir parçası olabileceğini öne sürdü.

Borisov, yeni parlamentonun hükümet kurmaktan başka bir seçeneği olmadığını vurguladı ve tekrar seçim olması durumunda bunun Bulgaristan’daki parlamenter demokrasiyi riske atacağını savundu. Ayrıca GERB liderliğindeki bir hükümeti desteklemeyi reddeden herhangi bir partinin gelecekte olası istikrarsızlıktan sorumlu olacağı uyarısında bulundu. Ancak GERB’in hükümet kurmak için yeterli desteği toplayıp toplayamayacağı ya da diğer partilerin bir araya gelerek alternatif bir hükümet kurup kuramayacakları henüz belli değil.

Bu içerik 05.04.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 55 kez okundu.