GERB ile Değişime Devam Partisi-Demokrat Parti arasındaki müzakereler neden çıkmaza girdi?

Resim
GERB’in olağanüstü brifinginde Bulgaristan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Mariya Gabriel başbakan adaylığından çekildiğini ve buna ilişkin Meclis’e bir mektup sunacağını açıkladı. Gabriel, partinin ikinci dönem müzakerelere katılmayacağı konusunda oldukça kararlı.
GERB’in olağanüstü brifinginde, Bulgaristan Ulusal Meclisi Üyesi Temenujka Petkova meseleye ilişkin şu açıklamalarda bulundu:
“Müzakereleri havaya uçuran nedene gelince, aslında bu finale Değişime Devam Partisi-Demokrat Parti ittifakının iktidar ve mevki mücadelesi yol açtı. Ayrıca, GERB ve Demokratik Güçler Birliği (SDS) ittifakının parlamento grubunun Maria Gabriel’in arkasında durduğunu da belirtmek isterim. Olağanüstü performans gösteren Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanıydı. Gösterdiği tüm çabalar için kendisine teşekkür ediyor, arkasında dimdik duruyoruz ve GERB parlamento grubu olarak artık partimize, üyelerimize, destekçilerimize karşı uygulanan bu siyasi şantajın durdurulmasının zamanının geldiğine inanıyoruz.”
GERB’in olağanüstü brifinginde, bir diğer konuşmacı Bulgaristan Ulusal Meclisi Üyesi Denitsa Saçeva da meseleye ilişkin şu açıklamalarda bulundu:
“Maria Gabriel’in pozisyonu GERB yürütme komitesinin ve tüm parlamento grubunun pozisyonuyla birebir aynıdır. Artık bu tür oyunlara katılmak istemediğimizi, Bulgaristan’daki siyasi çürümeye daha fazla katkıda bulunmak istemediğimizi çok açık bir şekilde ifade ettik. Bulgaristan vatandaşlarının sabrını, sorunlarının çözüldüğünü görme arzusunu hiçbir şekilde suiistimal etmek istemiyoruz ve bu tür oyunların ve tartışmaların sürekli olmasını istemiyoruz. Mevcut Hükûmetin başarıları büyük ölçüde Maria Gabriel’in gayretli çalışmalarından ve çabalarından kaynaklanıyor, parlamento grubunu onurlu bir şekilde savundu, artık kendimizin kullanılmasına, baskı altına alınmasına, sürekli değişen koşullar ve kurallara izin verilmeyecektir. Bugün söylediklerimiz çok açık, her şey bitti. Seçimlerden sonra yeniden başlayacağız, konuşacağız ve göreceğiz. Bulgaristan vatandaşlarından kimin devleti yöneteceğine ve sürekli konuşulan bu reformları kimin yapacağına karar vermesini istiyoruz.”

 

Bu içerik 24.03.2024 tarihinde yayınlandı ve toplam 11 kez okundu.