GERB 24 Mayıs Bulgar Kültürü ve Slav Alfabesi Günü’nün Bulgaristan’ın ulusal bayramı olmasını desteklemiyor

Resim

GERB lideri Boyko Borisov’un Parlamento’da basına yaptığı açıklamaya göre, Bulgaristan ulusal bayramının 24 Mayıs Bulgar Kültürü ve Slav Alfabesi Günü olarak değiştirilmesi önerisini desteklemeyecek. “Bunun Anayasa’da yer almasını desteklemeyeceğiz.” dedi.
Ulusal bayramın, Ayastefanos Antlaşması’nın imzalandığı gün olan 3 Mart’tan 24 Mayıs’a alınması da Anayasa’da yapılması önerilen değişiklikler arasında yer alıyor. 28 Temmuz 2023 tarihinde GERB-UDF, Değişime Devam-Demokratik Bulgaristan (DD-DB) ve Hak ve Özgürlükler Hareketi, 240 sandalyeli mecliste 166 milletvekilinin imzasını taşıyan ortak bir Anayasa değişikliği teklifi sundu.
Borisov, 24 Mayıs’ın toplumsal ayrışmaya zemin oluşturmayacak kadar büyük bir bayram olduğunu savunuyor. “Bunun nedeni 24 Mayıs’ı sevmememiz değil, bütün önemli günlerin -3 Mart, 24 Mayıs ve [6 Eylül’deki] Birleşme Günü- kavga, bölünme ve siyaset arenası olamayacak kadar büyük olması.” dedi.
Bundan önce de GERB, DD-DB’nin 24 Mayıs’ı Bulgaristan’ın Ulusal Günü yapma fikrinin, dikkatleri önerilen anayasa değişikliklerinin merkezinde yer alan yargıdaki değişikliklerden uzaklaştırdığını söylemişti.
Parlamentodaki Sosyalistler ve milliyetçi Vazrazhdane partisi de, Cumhurbaşkanı Rumen Radev gibi Ulusal Gün’ün değiştirilmesine şiddetle karşı çıkıyor.

Bu içerik 27.09.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 36 kez okundu.