GERB, DPS (HÖH) ve PP-DB Anayasa ile ilgili değişiklik tasarısını Meclis Başkanlığına sundu

Resim

GERB-SDS Parlamento Grup Başkanı Desislava Atanasova, “Değişikliğe Devam-Demokratik Bulgaristan” Parlamento Grup Başkanvekili Nadejda Yordanova ve DPS (HÖH) Milletvekili Erten Anisova beraber hazırladıkları ve kabul ettikleri Anayasa değişikliği kanun tasarısını Halk Meclisi’nin idaresine sundular.

PP-DB Başkanvekili cuma günü erken saatlerdeki açıklamasında teklif edilen Anayasa değişikliği ile ilgili tasarının iktidarda yer alan partilerin genel başkanları tarafından imzalanacağını ve gün sonuna kadar Parlamentoya sunulacağını söyledi.

DB Eşbaşkanı Hristo İvanov “Parlamentoya sunulan kanun tasarısını GERB, PP-DB ve DPS (HÖH)’ten 166 milletvekili imzaladı. Büyük ihtimalle geçmesini sağlayacak sayı ile Anayasada değişikliklerin gerçekleşmesini bekliyorum. Düşüncemiz bununla yargı reformunun gerçekleşmesi, Yüksek Hâkimler ve Savcılar Kurulu (VSS)’nin ikiye ayrılarak hâkimler ve savcılar kurullarından oluşması öngörülüyor; ayrıca Başsavcının yetkiler de azaltılıyor” dedi.

PP Eşbaşkanı Kiril Petkov da GERB ve DPS ile 24 Mayıs’ın milli bayram olması noktasında ittifak bulunduğunu belirtti. Petkov “Bulgaristan, Avrupa’ya kültür ve yazılı bilgi alanlarında büyük zenginlikler sunmuştur. Sadece eğitim, bilgi, yazılı kültürle Bulgaristan Avrupa Birliği içerisinde önde gelen ülke konumunda olabilir” ifadelerini kullandı.

DB Eşbaşkanı Atanas Atanasov “Bizim teklifimiz geçici hükümetler oluşumunda, Cumhurbaşkanı’nın Başbakan seçimi noktasında şu üç kişiden birisini seçmesi doğrultusundadır. Bunlar Parlamento Başkanı, Merkez Bankası Başkanı ve Yargıtay Başkanıdır” dedi. Ayrıca eski Adalet Bakanı Nadejda Yordanova GERB-SDS’ye Yüksek Savcılar ve Hâkimler Kurulu nezdinde bulunan teftiş kurulunun yetkilerini artırdıkları için teşekkür etti.

Kaynak: https://bnr.bg/varna/post/101857792/gerb-dps-i-pp-db-vnasat-obsht-proekt-za-promeni-v-konstituciata  (Erişim tarihi, 02.08.2023)  

Bu içerik 28.07.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 27 kez okundu.