GERB, DPS, BSP ve “Bılgarski Vızhod” Vejdi Raşidov’u Meclis Başkanı seçtiler

ResimDört partinin oyları ile Bulgaristan Meclis Başkanlığına GERB Milletvekili Vejdi Raşidov seçildi. Bu gelişme parlamentonun çalışmaya başlamasının üçüncü Cuma gününde yaşandı. Bulgaristan Parlamentosu’nun açılışını da yapan meclisin en yaşlı milletvekili 139 oy kabul ile Meclis Başkanı seçildi. Muhalefetten 73 oy red ve 27 oy çekimser kullanıldı. Bu gelişmelerden önce oluşan Meclis Başkanlığı seçilme krizinde Perşembe günü Raşidov adaylığını geri çekmişti, ancak Cuma günü buna razı edildi. Seçilmesinin ardından “Bulgaristan halkı için kalan yıllarımı feda edeceğim” şeklinde açıklama yaptı.

Bu görevi kabul etmesini şöyle açıkladı: “Dün akşam 100’ün üzerinde mesaj ve arama aldım ve bunların büyük çoğunluğu Meclis Başkanlığı adaylığından vazgeçmiş olmamı eleştirdiler. Ben ise iki dönem bakanlık ve 6 dönem milletvekilliği yapmış biri olarak ömrümün geri kalan kısmını torunlarıma ayırmak istiyordum”.

Örneği yaşanmamış krize parlamentonun açılışı ile üç gün boyunca Meclis Başkanı seçilememesiyle varılmıştı. Parlamentonun yasallaşması ve çalışmaya başlaması için anayasal olarak başkan seçilmesi gerekiyordu ve bunun ilk oturumda olması gerekliydi. Böylece ilk oturum 3 gün sürdü. Meclis Başkanı için partilerin gösterdiği adaylar ikinci gün geri çekildi ama yine de anlaşma sağlanamadı. Bu krizin sonunda iktidar koalisyonundan ziyade parlamentonun çalışabilmesi için Meclis Başkanı seçimine Sosyalistler destek verdi ve böylece Bulgaristan siyasi tarihinde ilk defa bir Türk asıllı siyasetçi Meclis Başkanı seçildi.

Kaynak:  https://www.svobodnaevropa.bg/a/32094322.html (Erişim tarihi, 26.10.2022)
Bu içerik 26.10.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 93 kez okundu.