Gerapetritis’ten Stoltenberg’e: NATO teçhizatının müttefiklere karşı kullanılmaması sağlanılmalı

Resim
Yunanistan Dışişleri Bakanı Giorgos Gerapetritis NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile Brüksel’de gerçekleştirdiği görüşmede Yunanistan’ın uluslararası hukuka ve uluslararası anlaşmalara saygı gösterilmesi gerektiği konusundaki kararlı tutumunu yineledi.
Yunanistan Dışişleri Bakanı aynı zamanda, “NATO üyesi ülkelere savunma teçhizatı tedarikine ilişkin kararlar alınırken, NATO teçhizatının NATO müttefiklerine karşı kullanılmamasını sağlamanın” önemli olduğunu belirtti.
Yunanistan Dışişleri Bakanı özellikle şunları ifade etti:
“Bugün İttifak karargahında NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile yapıcı bir atmosferde geçen ilk çalışma toplantımızı gerçekleştirdik. Batı Balkanlar’daki durum ve sahadaki endişe verici gelişmeler hakkında görüş alışverişinde bulunduk ve ayrıca Kosova’daki gergin durumun bir an evvel yatıştırılması ve EULEX’in rolünün güçlendirilmesi ihtiyacının altını çizdik.
Vilnius Zirvesini de ele aldık. Kendi adıma, Dışişleri Bakanı olarak ve aynı zamanda akademisyen sıfatımla, Yunanistan’ın uluslararası hukuka ve uluslararası anlaşmalara saygı gösterilmesi gerektiği konusundaki kararlı tutumunu ifade ettim. Ayrıca NATO üyesi ülkelere savunma teçhizatı tedarikine ilişkin kararlar alınırken NATO teçhizatının NATO müttefiklerine karşı kullanılmamasını sağlamanın son derece önemli olduğunu vurguladım. Özellikle de NATO’da karar alma sürecinde tüm müttefiklerin hassasiyetlerini dikkate alan dengeli bir yaklaşımın sürdürülmesi gereğine işaret ettim.
Ukrayna konusunu da ele aldık ve Yunanistan’ın Ukrayna halkının mücadelesine verdiği önemli ve çok boyutlu desteğin altını çizme fırsatı buldum. Ayrıca Doğu Akdeniz’deki gelişmeler hakkında da görüş alışverişinde bulunduk. NATO aynı zamanda Güney Komşuluk Bölgesi, Orta Doğu ve Doğu Akdeniz’deki gelişmelere de daha fazla odaklanmalıdır. Bu bağlamda AB-NATO ilişkilerinin derinleştirilmesine atıfta bulunarak Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin bu işbirliğine tam katılımının mutlak bir koşul olduğunu vurguladım”. dedi.
 
Bu içerik 20.07.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 27 kez okundu.