Gerapetritis - Fidan: Temaslar için üç aşamalı yol haritası

Resim
Gerapetritis "bizi birleştiren şeylerin üzerine inşa etmeliyiz" dedi - Türk Dışişleri Bakanı Fidan görüşmeyi "verimli bir toplantı" olarak nitelendirdi.
Yunan Dışişleri Bakanı Yorgos Gerapetritis Türk mevkidaşı Hakan Fidan Ankara’da ile iki saatten fazla süren bir görüşme gerçekleştirdi.
İki Dışişleri Bakanının görüşmenin ardından yaptıkları açıklamalarda belirttikleri üzere, siyasi diyaloğun yeniden başlatılmasına, pozitif gündemin ve güven arttırıcı önlemlerin desteklenmesine karar verildi.
Gerapetritis "bizi birleştiren şeylerin üzerine inşa etmek ve bizi bölen şeyleri daha iyi anlamamız" gerekmektedir dedi.
Yunan bakanın da belirttiği üzere, kendisi ve Türk mevkidaşı yol haritasının aşağıdaki üç aşamayı içermesi konusunda mutabık kalmışlardır:
"İlk olarak, Yunan tarafından Bakan Yardımcısı Aleksandra Papadopoulou'nun sorumluluğu altında 16 Ekim'de başlayacak olan siyasi diyalog aşaması."
İkinci olarak, yakın gelecekte Mutabakat Zaptının uygulanması ve güçlendirilmesi.
Üçüncü olarak da, Bakan Yardımcısı Kostas Fragogoyannis'in sorumluluğunda yeniden başlatılacak olan yatırım, tarım, turizm, ticaret, gemicilik, iklim krizi gibi alanlarda işbirliğinin pozitif gündemini teşvik etmeye yönelik görüşmeler aşaması.
İki bakanın görevi, kendisinin de belirttiği gibi:
"Birincisi, iki ülke arasında ortaya çıkan temel meseleleri çözmek ve potansiyel olarak tehlikeli durumları önlemek amacıyla gerilimi azaltmak."
"İkincisi, iki taraf arasındaki siyasi diyalog, pozitif gündem ve güven arttırıcı önlemler gibi tüm düzeylerdeki görüşmelere rehberlik etmek, böylece faydalı ve somut sonuçlar üretmek için sürekli izleme, bütünleşik bir yaklaşım ve yüksek hesap verebilirlik sağlamak."
"Üçüncü olarak, en üst düzeyde güçlü siyasi yetki ve meşruiyetin sürdürülebilmesi için iki liderin temaslarını hazırlamak."
 Kilit noktalar öncelikle Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 18 Eylül'de bir araya gelmesi ve yedi yıl aradan sonra Yüksek İşbirliği Konseyi'nin yılsonuna kadar Selanik'te toplanması olacak.
"Olumlu bir dönem başlattık" diyen Türk Dışişleri Bakanı, başlangıcın Miçotakis ve Erdoğan'ın Vilnius'ta olumlu bir atmosferde bir araya gelmesiyle yapıldığını kaydetti.
Bakan, "farklılıkların diyalog yoluyla çözülmesi konusunda görüşlerin yakınlaştığını" da sözlerine ekledi.
Kathimerini gazetesinin bugün (05.09.2023) aktardığına göre bugünkü görüşme, Miçotakis ve Erdoğan'ın New York'ta (18-20 Eylül) BM Genel Kurulu çerçevesinde yapacakları çok önemli birebir görüşme öncesindeki son adımdı.
İki lider şu ana kadar kaydedilen ilerlemeyi değerlendirecek ve nihai hedef Kasım sonunda Yüksek İşbirliği Konseyi oluşturmaktadır.

 

Bu içerik 05.09.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 49 kez okundu.