Gerapetrisis: Yunanistan Kuzey Makedonya ve diğer Batı Balkan ülkelerinin AB perspektifini desteklemekte

Resim
MIA (Makedonya Ulusal Haber Ajansı) Atina muhabirinin bildirdiğine göre, Yunanistan Dışişleri Bakanı Gorgos Gerapetritis, Yunan "Kathimerini" gazetesine verdiği röportajda Yunanistan olarak Batı Balkan ülkeleri ile Kuzey Makedonya'nın Avrupa perspektifine verdikleri desteği dile getirdi.
Gerapetritis, Kuzey Makedonya özelinde Yunanistan'ın, Prespa Anlaşması’na sadık kalınarak anlaşmanın tutarlı bir şekilde uygulanması halinde, Kuzey Makedonya'nın AB'ye entegrasyonunu destekleme konusunda kesin bir iradeye sahip olduğunu belirtti.
Yunanistan'ın Batı Balkanlar'da zaten önemli bir rol oynadığını vurgulayan Bakan,  geçen ay "Balkanlar'ın geleceğinin Avrupa Birliği'nin içinde olduğunu açıkça belirten tarihi Selanik Deklarasyonu'nun 20. yıl dönümünün kutlandığını hatırlattı.
Gerapetritis, "Kathimerini"ye verdiği röportajda, “Ülkemiz Batı Balkanlar'ın kalkınmasını, güvenliğini, refahını ve Avrupa perspektifini desteklemeye devam etmekte, zira bölge ülkelerinin entegrasyonu ve sahip oldukları Avrupa perspektifi, Birliğin güvenliği ve mutlak çıkarı için elzemdir.” dedi.
Kuzey Makedonya, Sırbistan ve Karadağ'ın Avrupa yolunu desteklediklerini açıklayan Bakan Gerapetritis, aynı zamanda Belgrad-Priştine diyaloğunun sürdürülmesi konusundaki desteklerini ifade etti ve Arnavutluk’la ilgili olarak da Avrupa perspektifinin hukukun üstünlüğünün uygulanmasına ilişkin temel prensiplerine saygı gösterilmesi gerekliliği ile doğrudan ilgili olduğuna işaret etti.
Himara Belediye Başkanı Fredi Beleri'nin tutuklanması ve gözaltına alınması olayına ilişkin de konuşan Bakan Gerapetritis, bunun "sadece ikili ilişkilerimizde bir diken değil, aynı zamanda komşu ülkede hukukun üstünlüğü açısından bir sınav olduğunu sözlerine ekledi.

Bu içerik 17.07.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 30 kez okundu.