Gelen turist sayısı beş ayda (Ocak-Mayıs) %65,5 azaldı

Yunanistan Merkez Bankası'nın ilk verileri olan Ocak-Mayıs 2021 beş aylık dönem için gelen turist %65,5 oranında azalmasına paralel olarak turist gelirleri %51,2 oranında azaldı. Bu gelişme, ülkenin cari açığının geçen yılın aynı dönemine kıyasla kötüleşmesine sebep oldu. Özellikle cari denge açığı 2020 yılının aynı dönemine göre 534 milyon avro artarak 6,2 milyar avro olarak kaydedildi.
Beş aylık dönemde mal açığındaki artışı, mutlak anlamda ihracata kıyasla ithalatın fazla artması etkiliyor. Hizmetler dengesinin azalması, öncelikle ulaşım dengesinin bozulmasından, aynı zamanda diğer hizmetler dengesi iyileşirken seyahat hizmetleri dengesinin değişmesinden kaynaklanıyor.
Ekonominin yabancı yatırımcı ihtiyacına karşılık gelen toplam cari işlemler ve sermaye dengesindeki açık, 2020 yılının aynı dönemine göre 705 milyon avro artarak 5,7 milyar avroya ulaştı. Paulson & amp Inc. (ABD) şirketinin doğrudan yatırımlara katılımı mayıs ayında Piraeus Financial Holdings SA'nın sermaye artırımı ve Reggeborgh Invest BV (Hollanda) şirketinin ELLAKTOR SA'nın sermayesine katılımının artırılması ile 122 milyon avroluk artış sağladı. Toplamda, beş ayda doğrudan yabancı yatırım 1,7 milyar avro arttı.
Portföy yatırımlarında, yerleşiklerin yurt dışından alacaklarındaki artış, aslında yerleşiklerin yabancı tahvil ve tahvil yatırımlarındaki 2,0 milyar avroluk artıştan ve yerleşiklerin yabancı hisse yatırımlarındaki 952 milyon avroluk artıştan kaynaklanırken Yunan Devletinin tahvil ve faizli bonolarındaki 1,4 milyar avroluk kalıcı olmayan yerleşimlerdeki artıştan ve Yunanistan'daki 599 milyon avroluk kalıcı olmayan yerleşimdeki artıştan kaynaklanmaktadır.

 

Bu içerik 21.07.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 80 kez okundu.