Geer: Anayasayı değiştirmezseniz müzakere süreci duracak ve bu konunun çözülmesini bekleyeceğiz

Resim

Avrupa Büyükelçisi David Geer, Kuzey Makedonya’nın adaylık süreci ile ilgili yürütülen müzakereler hakkında Özgür Avrupa Radyosu’na konuştu.
Yapılan anlaşmaya göre müzakerelerin açıldığını ve ilk hükümetler arası konferans sayesinde tarama aşamasının da başladığını ifade eden Geer, tarama aşamasının tamalanmasıyla birlikte yeni bir fasıla geçebilmek için yeni bir hükümetler arası konferansa ihtiyaç duyulacağını, bunun gerçekleşmesinin ise ilgili iki ülke arasındaki ikili anlaşmaya bağlı olduğunu ifade etti.
Geer “Anayasayı değiştirmek elbette ki Kuzey Makedonya’nın bağımsız olarak vereceği bir karardır. Siz, etnik gruplar arası ilişkilerde zaten iyi bir geçmişe sahipsiniz. Bu karar sadece onu tamamlayıcı mahiyette bir karar olacaktır. Ancak, bu şekilde devam edilmemesi durumunda ne olacaktır? En olası senaryo müzakere sürecinin orada durdurulmasıdır. Taramayı tamamladıktan sonra, hükümetler arası konferansın yapılması ve sonraki adımların atılması için bu sorunun çözülmesi gereklidir. Sorunun çözüme kavuşturulamaması sonucu müzakerelerin durması üçüncü bir ülkenin veto etmesinden değil, ilgili ülkenin ikili olarak, Bulgaristan ile yapmış olduğu taahhütten çekilmesi nedeniyle gerçekleşecektir.” şeklinde açıklamalarda bulundu.
Açıklanan referandum sorusuna da cevap veren Geer, yine bunun Kuzey Makedonya’nın bağımsız olarak karar vereceği bir olay olduğunu, dolayısıyla doğrudan konu hakkında herhangi bir yorumda bulunmayacağını ifade ettikten sonra, büyük resme bakıldığında ülkenin yıllardan beri AB’ye üyelik için çabaladığını ve günümüzde bunun başlamış olduğunu dile getirdi ve ülkenin AB’ye üye olmasından sonra her iki tarafın elde edeceği kazanımlarını da açıklamalarına ekledi.

Bu içerik 31.07.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 117 kez okundu.