G. Gerapetritis: Yunanistan’ın F-35 programına katılması an meselesi

Resim
Yunanistan Dışişleri Bakanı Giorgos Gerapetritis, 6 Ocak Cumartesi sabahı SKAI televizyon kanalına verdiği mülakatta, Başbakan Kyriakos Mitsotakis’in aynı gün Girit’in Kandiye şehrinde ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken ile yapacağı görüşmeye atıfta bulunarak “ABD kimin güvenilir bir bölgesel oyuncu olduğunu anlıyor” dedi. Gerapetritis, Yunanistan’ın F-35 programına katılmasının sadece bir zaman meselesi olduğunu söyledi ve Yunan-Amerikan ilişkilerinin “zirveye ulaştığını” vurguladı.

Kendisinin de vurguladığı üzere, Mitsotakis ve Blinken görüşmesinin iki eksen üzerinde olacaktır: Uluslararası gelişmeler ve ikili ilişkiler. Ukrayna ve Gazze’deki savaşın genişleme tehdidi bulunduğunu vurgulayan Gerapetritis ikili ilişkilerde odağın enerji ve savunma alanlarında işbirliği üzerinde olacağını söyledi.

F-35 programına ilişkin olarak Gerapetritis şunları söyledi: “F-35 meselesinin nihayete erdiğini düşünüyorum. Bu sadece bir zaman meselesi. Yunanistan F-35 programına girecek. Türkiye’nin ABD ile ilişkilerinde ne yaptığı bizim için tamamen önemsiz. Biz ABD ile bağımsız ve özerk bir ilişki kurduk ve bu ilişki kesinlikle istikrarlı, eşit ve diplomatik samimiyete dayalı bir ilişkidir”.

ABD’nin Türkiye’ye F-16 satışı konusunda ise şunları söyledi: “Amerikan diplomasisinin, Amerikan devletinin, savunma yardımını, silahlanmayı diğer ülkelere ne şekilde verdiğini biz belirleyemeyiz”.

Mülakatın devamında Türkiye ile ilişkilere de değinen Yunanistan Dışişleri Bakanı Lozan Barış Antlaşması’na ilişkin Yunanistan’ın görüşünü bir kez daha belirtti ve şunları ifade etti: “Lozan Antlaşması’nın değiştirilmesi ya da gözden geçirilmesi söz konusu değil ve hiçbir zaman da olmayacaktır”.

Ayrıca, kendisinin de belirttiği gibi, uluslararası hukuk, sınırları belirleyen antlaşmaların değiştirilmesini yasaklamaktadır. Gerapetritis son olarak “Ancak, özellikle bizim için Lozan Antlaşması kutsal ve sağlam bir hukuki temeldir. Yunanistan’ın uluslararası hukukla ilişkisi büyük ölçüde Lozan Antlaşması tarafından belirlenmektedir. Hem Türkiye açısından hem de uluslararası toplum açısından Yunanistan’ın egemenliğine ilişkin sorular gündeme gelmemiştir ve gelmeyecektir” şeklinde açıklama yaptı.

Bu içerik 06.01.2024 tarihinde yayınlandı ve toplam 38 kez okundu.