Freedom House raporuna göre, Arnavutluk pek değişmedi

Resim

Freedom House’un son raporu, üst üste 17 yıldır dünya genelinde özgürlüklerin gerilediğine işaret etti. Raporda adı geçen 195 ülkeden 54'ünün yer aldığı kısmen özgür ülkeler arasında Batı Balkanlar, Arnavutluk, Kosova, Sırbistan, Kuzey Makedonya, Karadağ ve Bosna Hersek ülkeleri de yer alıyor.

Freedom House raporunda Amy Slipowitz, Arnavutluk'ta geçmişten günümüze kadar herhangi bir değişiklik veya gelişme yaşanmadığına işaret etti.

Slipowitz, "Olumlu tarafı, din özgürlüğü ve fikir özgürlüğü genellikle saygı duyulan alanlar arasında yer alıyor. İyileştirilebilecek alanlar var. Siyasi partiler çok kutuplaşmış durumda, yolsuzluk ve organize suçlar ciddi sorunlar olmaya devam ediyor." dedi.

Bu arada Kosova, Freedom House sıralamasında 100 puana çıkarak dört puanlık bir iyileşme kaydetti. Slipowitz’e göre, 2022'de dünya çapındaki en büyük gelişmelerden ve iyileşmelerden biri de siyasi haklar.

1973'ten bu yana yayımlanan Dünya Özgürlükler Raporu, Freedom House'a yarım asırdır küresel eğilimleri takip etme fırsatı veriyor. 2022 yılı boyunca en büyük gelişme ise +6 puanla derecelendirilen Kolombiya oldu.

Kaynak: https://telegrafi.com/raporti-freedom-house-shqiperia-pa-shume-ndryshim/ (Erişim tarihi, 10.03.2023)

Bu içerik 10.03.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 122 kez okundu.