Fransa Cumhurbaşkanı'nın Balkanlar için stratejik vizyonu

Resim

Fransa'nın Avrupa Birliği'nde yaklaşan başkanlığının arifesinde, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Balkanların jeopolitik istikrar ve Avrupa'nın güvenliği için önemini vurgulayan bir yaklaşım dile getirdi. Macron şunları söyledi: “Balkanlar, Avrupa'nın ayrılmaz bir parçasıdır; başka güçler işin içinde ve bölgesel güçler aracılığıyla Avrupa'yı istikrarsızlaştırmaya çalışıyor”. Ayrıca, bu bölgenin Avrupa perspektifini teyit ederek Haziran 2022'de yapılacak bir Balkan-Avrupa konferansının toplanacağını da duyurdu.

Fransa Cumhurbaşkanının bu görüşü, diplomasi okulu ile özdeşleşen bir ülke için uygun görünüyor. Böylece, Fransa ve Büyük Britanya'nın tarihsel olarak sahiplendiği bir diplomatik okul geleneği inşa etmek, aşağıdaki görüşlere dayanmaktadır:

Bir toplumu diğerlerinden ayıran ayırt edici özellikler ve çeşitli uluslararası meselelere karşı bir davranış biçimi oluşturan tarihsel deneyim: Avrupa Rönesansı Katolik Kilisesi'nin evrenselciliğinin yerini alırken, Fransa önemli bir konuma sahipti. Bu arada Fransa, XVII-XIX yüzyıllarda Avrupa'nın en önemli gücü ve daha sonra modern tarihin sömürge imparatorluklarından biri olarak yükselişini devam ettirmeyi başarmıştır.

Bir yıl önce Macron, diğer Avrupalı ​​müttefiklerine danışmadan, Fransız diplomasisinin "la doktrin de la Patrie bleue d 'Erdoan" (Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Mavi Vatan Doktrini) dediği doktrin konusunda Türkiye ile yaşadığı son gerilimlerde, Yunanistan'a koşulsuz destek verdi. Bunun, Doğu Akdeniz'deki Türk sismik araştırmalarını tersine çevirmeyi amaçlayan deneme manevrası olduğu düşünülmektedir. Bu durumun, üç kıtadaki bölgelerde (Balkanlar-Avrupa, Orta Doğu-Asya ve Kuzey Afrika) potansiyel yansımaları olduğu söz konusu bölgelerdeki endişelerini artırmıştır.
 
Bu içerik 14.12.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 73 kez okundu.