Fragogiannis: Ankara’da görüşmeler için verimli bir zemin bulduk – Yunanistan-Türkiye iş birliğinde ilerleme

ResimDışişleri Bakan Yardımcısı Kostas Fragogiannis, geçtiğimiz hafta Ankara’da gerçekleştirilen olumlu Türk- Yunan gündeminin 4. tur temasları sırasında bulduğu zemini “çok verimli” olarak nitelendirdi.

Kathimerini gazetesine verdiği röportajda Fragogiannis, Ankara ziyaretinden aklında kalan şeyin diplomatik kültür olduğunu vurguladı ve bu ruhun iki ülke arasındaki ilişkilerde hâkim olmaya devam etmesini umduğunu ifade etti.

Ayrıca, pozitif gündemin neredeyse tüm başlıklarında ilerleme kaydedilmiş olmasından büyük memnuniyet duyduğunu ve tüm bu teknik toplantılar sırasında oluşturulan dinamiklerin, iki taraf arasında karşılıklı ilgi duyulan kilit alanlarda iletişim kanallarını genişletmenin yanı sıra, iki ülkenin iş çevrelerinin Yunanistan, Türkiye ve dünyanın geri kalanında ticaret ve yatırım alanlarında iş birliği gibi hedefe yönelik eylemlerde daha yakın iş birliğinin yolunu açtığına inandığını vurguladı.

Fragogiannis, iki bakanlık arasındaki ilişkilerin gelişmesi için bir katalizör olan talihsiz tren sürücüsünün babası Yunan mahkûmun kısa süre önce serbest bırakılmasında da görüldüğü gibi, adli yardım alanında iş birliğine yer olduğuna inandığını dile getirdi. Bakan Yardımcısına göre ikili ilişkilerin daha da geliştirilmesi gereken diğer konular arasında sivil koruma, spor, dijital yönetişim ve çeşitli araştırma merkezleri (biyoloji, tıp ve çevre araştırmaları alanlarında) arasındaki işbirliği yer alıyor.

Ayrıca Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun görüşmelerin gidişatı hakkında bilgilendirilme niyetini ifade etmesini de önemli bulduğunu, Dışişleri Bakanı Nikos Dendias’ın da görüşmelerin her aşamasında bunu yaptığını sözlerine ekledi. Bu bağlamda, pozitif gündemin iki ülke arasındaki ilişkilerde gündelik sorunların çözümünde etkili bir araç olduğu yönündeki ortak tespitini dile getirdi.

Kostas Fragogiannis, iki ülke Dışişleri Bakanlıklarının BM Güvenlik Konseyi (Türkiye Yunanistan’ı destekleyecek) ve Uluslararası Denizcilik Örgütü (Yunanistan Türkiye’yi destekleyecek) oylamalarında karşılıklı olarak birbirlerini destekleyeceklerine ilişkin son açıklamalarına özel bir atıfta bulunarak, bunu büyük önem taşıyan bir başarı olarak nitelendirdi. Ve bunun uluslararası örgütler çerçevesinde daha yakın işbirliğinin önünü açtığı anlamına geldiği değerlendirmesini yaptı.

Son olarak, Ekonomik Diplomasiden sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı olarak görev yaptığı yaklaşık dört yıl boyunca dışa açılma hedeflerine ne kadar ulaşıldığı sorulduğunda Kostas Fragogiannis, ihracatta, Yunan işletmelerinin uluslararasılaşmasında ve ihracat artışında önemli sonuçlar elde edildiğinden bahsetti.

Bu içerik 28.03.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 35 kez okundu.