Foça: Drina üzerindeki Karlov Köprüsü’nden güller bırakılırken, savaş zamanında öldürülen Boşnaklar için Alaca Cami’de dualar okundu

Resim

Bugün (Pazar), Foça’daki Karlov Köprüsü’nde katledilen Boşnakları Anma Günü düzenlendi ve köprüden Drina nehrine sembolik olarak güller atılırken acıların unutulmaması için dua ve mesajlar gönderildi.
Karlov Köprüsü, Foça’da Boşnakların öldürüldüğü yerlerden sadece biri.
Savaş Mağdurları Derneği “Foça 1992-1995”in verilerine göre, 1992 yılında Foça’da çok kısa bir süre içerisinde 3.000’e yakın sivil öldürülürken, savaş sırasında da çok sayıda bina askerî kampa dönüştürülmüştü. Kurbanlar arasında 586 kadın var ve 627 kurban hâlen aranıyor.
Emir’e dair gerçek:
Altı kişilik ailesinden tek sağ kalan Kemalemir Fraşto, gülü Karlov Köprüsü’nden aşağı attı. Amerika’da yaşamasına rağmen, her yıl Foça’daki anma günü etkinliklerine katılıyor ve burada en son Mayıs 1992’de Foça’daki KPD kampına götürüldüğü zaman gördüğü kardeşi Emir’in kalıntılarını arıyor. Kemalemir, Karlov Köprüsü üzerinde Emir’in resminin bulunduğu ve Foça KPD’de kaybolduğu 21 Haziran 1992 tarihli pankartıyla yer aldı.
Kemalemir, kardeşinin Ćehotina kıyısında otogarın yanında bir çay bahçesi olan Derbi’nin önünde öldürüldüğünü öğrendi. Cesedi birkaç gün yaylada açık alanda bırakıldıktan sonra nehir kıyısındaki köprünün yanına atıldı ve ardından taşlarla gömüldü.
Kemalemir Fraşto, “Nasıl susabilirsin, susmak suçtur. Ağabeyimi öldürenlerin hâlâ Foça’da serbestçe dolaştığı biliniyor. Komşularımızın yaptığı zulüm unutulmasın diye her yıl Amerika’dan konuşmak için geliyorum. Çünkü unutmak trajediyi tekrarlamak için bir başlangıç olabilir.” diye açıklamada bulundu.
Anma Günü vesilesiyle, Foça’daki Alaca Cami’de Sırp Cumhuriyeti Entitesi Başbakan Yardımcısı Ramiz Salkiç’in de katıldığı özel bir program düzenlendi.
Foça'da Midheta Kaloper Oruli şunları söyledi: “Foça şehitlerini anma günü, ölüme ve yaşama tanıklık etmiş insanları hatırlatıyor bize. Bosna-Hersek’te ölüm kalım mücadelesine tanık olmak bir zaman veya mekân mefhumu değil; 80 ve 30 yıllık süre zarfında aynı millet üzerinde iki defa tanık olduğumuz tek bir tarihin mührü olan olaydır. Aynı zamanda bu bize sert bir mesajdır, bu mesajı gelecek nesillere aktarmak için bizi mecbur kılan bir işarettir. Foça, Doğu Bosna’nın suçla özdeşleştirilmiş bir yer olarak dünya tarihindeki korkunç suçların ve en üzücü olayların mekânıdır. Bugün bir gerçek olarak, suçlar inkâr ediliyor, toplu mezarlar örtülüyor ve karanlık geçmişin duvar resimleri çiziliyor ama biz yaşayanlar tarihin yeniden yazılmasına izin vermemeliyiz.”
Avdo Huseinović’in “Kötülüğün Kara Kutusu Foça” adlı belgesel filmin galası bu akşam Alaca Camii’nin avlusunda yapılması planlanıyor.

Bu içerik 07.08.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 61 kez okundu.