Florina’daki ‘Makedon Dili Merkezi’nin kuruluş kararının iptali isteniyor!

Resim

Yunanistan’da Makedonların yoğun olarak yaşadığı Florina şehrinde kurulan “Makedon Dili Merkezi”nin kurulma kararının iptali için harekete geçildi.
Yunanistan’da Florina şehrinde kurulan “Makedon Dili Merkezi”nin kurulma kararının iptali için harekete geçildi. Florina savcısı, 29 Aralık tarihinde, “Yunanistan’da Makedon Dili Merkezi” adlı derneği tescil eden mahkeme kararının iptali için başvuruda bulundu. Hatırlanacağı üzere, Florina Asliye Hukuk Mahkemesi 27 Temmuz 2022 tarihinde “Makedon Dili Merkezi” adlı derneğin kurulmasına karar vermişti.
Söz konusu derneğin amaçları arasında Yunanistan’daki Makedon dilinin korunması ve geliştirilmesi ile Makedon dilinin Yunanistan üniversiteleri ile devlet okullarında seçmeli ders olarak okutulmasını desteklemek yer alıyordu.
Yunanistan ulusal basınında yer alan haberlere göre, Florina Savcısı Anastasia Kalayci, “Makedon Dili Merkezi” adlı derneğin kuruluş kararının, Yunanistan ile Kuzey Makedonya arasında imzalanan Prespa Antlaşması’na aykırı olduğunu iddia ederek, derneğin kurulmasını tescil eden mahkeme kararının iptalini istedi. Savcı Kalayci’nin, derneğin “bölgede azınlık yaratmaya çalıştığı” iddiasında bulunduğu da ifade edildi.
Yunanistan’da Makedonca konuşan “Makedon” vatandaşlarının olmadığını, Yunanca konuşan Yunan vatandaşlarının olduğunu söyleyen Kalayci, bu nedenle de söz konusu derneğin amaçlarının net olmadığını savundu. Savcı, derneğin tüzüğünün Yunanistan’da mevcut olmayan “Makedon dili” adı altında farklı bir lehçeyi desteklediğine dair yanlış anlaşılmalara neden olabileceğini savundu. Savcı Kalayci’nin, Yunanistan’la sınırı olan yabancı bir ülkenin dilinin, Yunanistan’ın Makedonya ve Trakya bölgelerinde sistematik olarak geliştirilmesinin Yunanistan’ın güvenliği ve kamu düzenine karşı olacağını iddia etmesi de dikkat çekti. Florina’daki “Makedon Dili Merkezi”nin kuruluş kararının iptal talebinin ele alınacağı duruşmanın 2 Şubat’ta yapılacağı ifade edildi.

Kaynak: https://gundemgazetesi.com/detayh.php?id=15268 (Erişim tarihi,11.01.2023)

 

Bu içerik 10.01.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 78 kez okundu.