Eylül ayından beri toplanamayan Karadağ Anayasa Mahkemesi, parlamento tarafından yeni hakimlerin seçilmesiyle tekrar işlerlik kazandı

ResimKaradağ Parlamentosu, toplantı için gerekli çoğunluğu sağlayamadıklarından dolayı Eylül ayından beri toplanamayan Karadağ Anayasa Mahkemesi’ne üç yeni hakim atayarak, kurumu yeniden işler hale getirdi. Karadağ Parlamentosu’ndaki 81 üyenin 77’si üç hakim; Dragana Djuranovic, Snezana Armenko ve Momirka Tesic’e destek verirken, dördüncü aday Faruk Resulbegovic, muhalefet partisi olan Karadağ Sosyalistlerinin Demokratik Partisi, Sosyal Demokatlar ve Boşnak Parti’nin onayını alamadığı için seçilemedi. Boşnak Parti, Arnavut azınlığa mensup olan Resulbegovic yerine, Boşnak olan Alija Beganovic’in seçilmesini önerdi. Parlamentonun, en geç bir ay içerisinde tekrar toplanarak dördüncü hakimi seçmesi bekleniyor.

Parlamentonun Anayasa Komisyonu başkanı Simonida Kordic, Anayasa Mahkemesi’ni işler hale getirmenin çok acil bir ihtiyaç olduğunu vurgulayarak, “Anayasa Mahkemesi üyelerinin seçilmesi önceliğimizdi, çünkü demokratik bir devletin işlerliğinin en önemli unsurlarından biri sorgulanmaya başlamıştı.” dedi.

Karadağ’da Anayasa Mahkemesi, aynı zamanda seçimlere ilişkin uyuşmazlıkların da çözülmesinde en yüksek derecede yetkili mahkemedir. Anayasa Mahkemesi’nin yeterli üyeye sahip olmadığı bu sürede Ekim ayında yapılan yerel seçimlerin nihai sonuçları, uyuşmazlıklar hakkında karar verilemediği için halen doğrulanmış değil. Avrupa Birliği, Karadağ için yayınladıkları son ilerleme raporunda Anasaya Mahkemesi’nin tekrar işler hale getirilmemesi halinde Karadağ’daki siyasal belirsizliğin çok daha kötüye gideceği hususunda Karadağ’ı uyarmıştı.

Kaynak: https://balkaninsight.com/2023/02/27/montenegro-starts-unblocking-constitutional-court-electing-new-judges/ (Erişim tarihi, 01.03.2023)
Bu içerik 27.02.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 48 kez okundu.