Evros (Meriç): Sınırlarda kullanılacak olan ses topları nedir? Göçmenlere karşı yeni “silah” tepkilere neden oluyor.

Resim

Associated Press tarafından gerçekleştirilen röportaja göre COVİD 19 salgını nedeniyle Yunanistan’ın Evros bölgesinde yasadışı göçün azalması, Avrupa Birliği’nin Türkiye-Yunanistan sınırı boyunca uzanan yeni dijital duvarları denemesine imkân tanıdı. Önümüzdeki dönemde uzun menzilli ve gece görüşlü kameralarla donatılmış yeni gözetleme kulelerinin faaliyete geçmesinin yanı sıra yasadışı göçü engellemek maksadıyla “ses toplarının” faaliyete geçmesi bekleniyor. Ancak birçok insan hakları örgütü ve sivil toplum kuruluşu bu yeni teknolojinin savaş koşullarından ve radikal durumlardan kaçmak zorunda kalan göçmenler için büyük bir zorluk yaratacağını dile getiriyor. Öte yandan AB Komisyonu “ses toplarının” AB kanunlarına uygunluğu konusunda henüz bir cevap vermiş değil.

Pitcfork’ta daha önce yayınlanan röportajda “ses toplarının” (LRAD – Long Range Acoustic Device) tanımı uzun menzilli bir işitme cihazı olarak yer alıyor. Bu cihaz hem konuşma sistemi hem de bir silah olarak kullanılma yeteneğine sahip. Bu bağlamda uzun mesafeden duyulacak şekilde son derece yüksek seviyede ses çıkartma kapasitesinde olan “ses topları”nın caydırıcı bir enstrüman olduğu ve toplanan insan topluluklarını dağıtacak kadar rahatsızlık yarattığı biliniyor. Her ne kadar gözle görülür bir yaralanmaya neden olmadığı dile getirilse de birçok insan hakları kuruluşu, Avrupa Birliği parlamenterleri ve Avrupalı siyasiler Yunanistan ve AB’ye bu konuda ciddi eleştiriler getiriyor ve silahsız göçmenlerin çığlıklarını boğmakla suçluyor.

Kaynak: https://www.in.gr/2021/06/09/greece/evros-ti-einai-ta-kanonia-ixou-pou-tha-mpoun-sta-synora-neo-oplo-kata-prosfygon-pou-prokalei-antidraseis/, (09.06.2021).

Bu içerik 09.06.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 86 kez okundu.