Eva Kaili: Dört tutuklama, ikisi serbest bırakıldı

ResimBelçika Fedaral Savcılığı tarafından Katar’dan rüşvet içeren bir yolsuzluk davasıyla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında dört kişi tutuklanırken, iki kişi serbest bırakıldı.

Konuyla ilgili açıklamaya göre, tutuklamalar “suç örgütüne katılma, kara para aklama ve yolsuzluk” suçlarından yapıldı. Açıklamada, “Avrupa Parlamentosu içinde siyasi ve hatta stratejik konumlarda bulunan üçüncü şahısların, Avrupa Parlamentosu’nun kararlarını etkilemek için büyük meblağlarda para aldığına ya da onlara önemli hediyeler teklif edildiğine dair şüpheler olduğu” belirtildi. Açıklamanın devamında, Brüksel’de soruşturmayı yürüten müfettiş tarafından aralarında Avrupa Parlamentosu Başkan Yardımcılarından Yunan Parlamenter Eva Kaili’nin de olduğu dört kişinin tutuklandığı; ancak ikisinin savcılık tarafından serbest bırakıldığı dile getirildi.

Cumartesi günü (11.12.2022), Avrupa Parlamentosu Başkanı Roberta Metsola, Cuma akşamından beri gözaltında bulunan Eva Kaili’nin Avrupa Parlamentosu başkan yardımcılığı görevinden kaynaklanan tüm sorumluluklarının askıya alındığını duyurdu. Yunan Avrupa Parlamentosu Üyesine de onu görevden aldığını bildiren bir mektup gönderdi.

Ayrıca Kaili, PASOK (Panhelenik Sosyalist Hareket) – KINAL (Değişim Hareketi) ve Avrupalı Sosyalistler grubundan da Başkan Nikos Androulakis’in kararıyla ihraç edildi.

Yolsuzlukla Mücadele Dairesi tarafından yürütülen soruşturma kapsamında gözaltında tutulanların arasında Eva Kaili dışında, ortağı Francesco Giorgi ve babası da bulunuyor. Belçika’nın L’Echo gazetesinden edinilen bilgiye göre, Kaili’nin evinde çantalar dolusu para bulundu.

Yunanistan Hükümet Sözcüsü Giannis İkonomou ANT1’e yaptığı açıklamada, Bayan Kaili’nin durumunun çok ciddi olduğunu, son açıklamaları beklemek gerektiğini ve sonunun nereye varacağını görmelerinin gerekeceğini belirtti.

Bu içerik 11.12.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 49 kez okundu.