Euronews: Arnavutluk, ayın yeşil Avrupa ülkesi seçildi

Euronews, iklim ve doğa krizlerinin Avrupa ülkelerini birbirleriyle yeni bir tür sağlıklı rekabete soktuğunu yazdı.

Net sıfır emisyon elde etme ve tükenmiş ekosistemleri eski haline getirme yarışında, herhangi bir ülke için bir galibiyet hepimiz için bir galibiyettir.
Resim
Ancak kıtadaki daha olumlu örneklere bakmak, politikacılarımıza aynı şeyi yapmaları için ilham vermeye ve baskı yapmaya yardımcı olabilir.

Bu kesinlikle eşit bir oyun alanı değil. İklim eylemine yardımcı olabilecek veya engelleyebilecek özel politik ve ekonomik bağlamının yanı sıra, İspanya'nın güneşli ovalarından İzlanda'nın yer altı sıcağına kadar her ülkenin kendine özgü doğal kaynakları vardır.

Bu ay, en değerli doğal özelliklerinden biri için doğru olanı yapan bir Avrupa ülkesini (Arnavutluk) kutluyoruz. 15 Mart'ta Arnavutluk hükümeti, Avrupa'nın son vahşi nehirlerinden birin olan Vjosa nehrini milli park ilan ederek onu gelecek nesiller için korudu.

Turizm ve Çevre Bakanı Mirela Kumbaro Furxhi, "Belki Arnavutluk dünyayı değiştirme gücüne sahip değildir, ancak biyoçeşitliliği ve doğal kaynakları koruma konusunda başarılı modeller yaratabilir." dedi.

"Arnavutluk hükümeti, 60 binden fazla kişinin yüzyıllardır yaşadığı 190 kilometre uzunluğundaki Vjosa da dâhil olmak üzere 12 bin 727 hektarlık bir Milli Park oluşturmak için cesur bir karar aldı." diye sözlerine ekledi.

Korunan park statüsü, nadir akbabalar ve Avrupa yılan balıklarından su samurlarına ve kritik derecede tehlike altındaki Balkan vaşağına kadar nehirde ve çevresindeki alanlarda yaşayan 1.000'den fazla tür için bir kalkan görevi görüyor.
 
Bu içerik 01.04.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 39 kez okundu.