Etnik Sırpların çoğunlukta olduğu Kuzey Kosova’da yerel seçimler ertelendi

ResimKosova, Sırbistan ile ilişkilerin daha da kötüleşmesine neden olan son dönemde artan gerilimi yatıştırmak amacıyla, ağırlıklı olarak etnik Sırp nüfusun yaşadığı dört belediyedeki 18 Aralık'ta yapılması planlanan yerel seçimleri ertelediğini duyurdu. Kosovalı siyasi parti liderleriyle bir araya geldiği toplantının ardından açıklama yapan Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani, Kuzey Mitrovica, Zubin Potok, Zveçan ve Leposavic belediyelerindeki seçimlerin 23 Nisan tarihine ertelendiğini ilan etti.

Kuzey Kosova’daki yerel seçimler, Kosova hükümetinin Sırbistan plakalı araçların trafikten men edilmesi kararını protesto amacıyla söz konusu belediyelerdeki etnik Sırp kökenli yetkililerin görevlerinden istifa etmelerinin ardından gündeme gelmişti. Sırp kökenli milletvekillerinin, savcıların ve polis memurlarının görevlerinden istifalarının ardından, bu hafta Kosovalı bir kolluk görevlisinin kimliği belirsiz silahlı kişiler tarafından vurularak yaralanması ve bazı seçim merkezlerinin hasar görmesiyle birlikte bölgedeki gerilim seçim tarihi öncesinde iyice yükselmişti. Yaşanan gelişmelerin ardından Kosova polisi ve Avrupa Birliği Hukukun Üstünlüğü Misyonu’na (EULEX) bağlı güçlerin bölgedeki mevcudiyeti arttırıldı.
Cuma günü konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Sırbistan Başbakanı Ana Brnabic ise, Kosova’daki Sırp azınlığın hayatlarının tehdit altında olduğunu, bu sebeple de Sırp güvenlik güçlerinin Kosova’da konuşlandırılması için NATO’ya talepte bulunmaya çok yakın olduklarını dile getirdi. Kosova Başbakanı Albin Kurti’nin ofisinden Brnabic’in açıklamalarına cevaben, böyle bir hareketin "bir saldırı eylemi" anlamına geleceği ve "Sırbistan'ın bölgeyi istikrarsızlaştırma eğilimlerinin" bir göstergesi olacağı ifade edildi.
 

 

 

Bu içerik 10.12.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 39 kez okundu.