ETIAS’ın yürürlüğe girmesi ertelendi, vizelerin serbestleştirilmesi en geç 1 Ocak 2024’te

ResimAvrupa Birliği, bu yıl 1 Kasım’da yürürlüğe girmesi beklenen ETIAS sisteminin işler hale getirilmesinin 2024 yılına ertelendiğini duyurdu. Bu sistemin yürürlüğe girmesi, Avrupa Birliği’ne üye ülkelere giriş için vize serbestisi sağladığından Kosova vatandaşları için önemli bir konu haline gelmişti. Ancak ilgili kararda, ETIAS sisteminin bu yılın Kasım ayına kadar yürürlüğe girmemesi halinde Kosova vatandaşlarına yönelik vize serbestisinin 1 Ocak 2024 tarihinde yürürlüğe gireceği belirtiliyor. ETIAS internet sitesinde bu kararın ertelenmesine ilişkin herhangi bir gerekçe gösterilmedi. Bazı diplomatik kaynaklar ise Radio Free Europe’a “Serbestinin hayata geçmesi için verilen 1 Ocak 2024 tarihinin, uygulamaya bu tarihten önce geçilmeyeceği anlamına gelmediğini” aktardılar.

ETIAS nasıl çalışır?

ETIAS, Avrupa Seyahat Bilgileri ve Yetkilendirme Sistemi’dir. Tamamen elektronik olan bu sistem, Schengen Bölgesi’ne girmek için vizeye ihtiyaç duymayan üçüncü ülke vatandaşlarının verilerinin doğrulanmasını sağlamaktadır. İsim, doğum ülkesi, cinsiyet, uyruk gerektirmektedir ve formu dolduran herkesin bu belge için sembolik bir ödeme yapabilmesi için pasaport, e-posta ve kredi kartının bulunması gerekir. Aksi yönde bir şüphe olmadıkça, seyahat izni hızlı ve otomatik olarak verilmektedir.

Seyahat edenin Schengen Bölgesi ülkesine potansiyel girişine dair geçerli bir ETIAS belgesi olup olmadığının kontrolü nihai kararı veren ülkenin sınır muhafızları tarafından verilmektedir.
Bu içerik 03.03.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 115 kez okundu.