Eski Yunanistan Kralı 2. Konstantin 82 yaşında öldü

Resim

1960’larda kral olarak ülke siyasetine karışmadan önce olimpiyat altın madalyası kazanan ve on yıllarını sürgünde geçiren Yunanistan’ın eski ve son kralı Konstantin 82 yaşında öldü. Doktorlar, Konstantin’in yoğun bakım ünitesinde tedavi gördükten sonra salı günü geç saatlerde öldüğünü söyledi.
Konstantin, 2 Haziran 1940’ta Atina’da, Kral 2. George’un küçük kardeşi ve tahtın varisi olan Prens Paul’un ve Hannover Prensesi Frederica’nın oğlu olarak dünyaya geldi. Ablası Sophia, eski İspanya Kralı 1. Juan Carlos’un karısıdır.
Yunanistan’da 1922-1935 yılları arasında 12 yıllık bir cumhuriyet dönemi dışında 1863’ten beri hüküm sürmüş olan aile, Danimarkalı Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg Hanedanı’ndan Prens Christian’ın soyundan geliyordu.
Konstantin’in ilk doğum gününden önce, kraliyet ailesi 2. Dünya Savaşı’ndaki Alman işgali sırasında Yunanistan’dan kaçmak zorunda kaldı. Kral 2. George, tartışmalı bir referandumun ardından 1946’da Yunanistan’a geri döndü; ancak birkaç ay sonra öldü ve Konstantin’i Kral 1. Paul’un varisi yaptı.
Konstantin, yatılı bir okulda eğitim gördü ve daha sonra gelecekteki rolüne hazırlık olarak üç askeri akademinin yanı sıra Atina Hukuk fakültesi derslerine katıldı. Karate ve yelken başta olmak üzere çeşitli spor dallarında yarışlara katıldı. 1960 yılında, 20 yaşındayken, Roma Olimpiyatları’nda Dragon Class’ta altın madalya kazandı. Uluslararası Olimpiyat Komitesi üyeliğine seçildi ve 1974’te ömür boyu onursal üye oldu.
Kral 1. Paul 6 Mart 1964’te kanserden öldü ve Merkez Birliği Partisinin oyların yüzde 53’ünü alarak muhafazakarlara karşı zafer kazanmasından haftalar sonra Konstantin onun yerini aldı. 1964’te 23 yaşındayken 2. Konstantin olarak tahta çıktığında, yelkencilikte Olimpiyat altın madalyası sahibi olarak zafer kazanmış olan genç hükümdar oldukça popülerdi. Ertesi yıl, Başbakan Yorgo Papandreu’nun seçilmiş Merkez Birliği hükümetini deviren entrikalara aktif katılımıyla bu popülerliği boşa harcamıştı.
Yunanistan’da hala yaygın olarak “ihanetle” eşdeğer olarak bilinen birkaç milletvekilinin iktidar partisinden ayrılmasını içeren olay, anayasal düzeni istikrarsızlaştırarak, 1967’de askeri bir darbeye yol açtı. Konstantin sonunda askeri yöneticilerle çatıştı ve sürgüne zorlandı. Diktatörlük 1973’te monarşiyi kaldırırken, 1974’te demokrasi yeniden tesis edildikten sonra yapılan referandum, Konstantin’in bir daha hüküm süreceğine dair umutları suya düşürdü.

 

Bu içerik 10.01.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 85 kez okundu.