Eski NATO Avrupa Müttefik Kuvvetleri Yüksek Komutanı: NATO Kosova’nın üyelik sürecini başlatmalı

Resim

Eski NATO Avrupa Müttefik Kuvvetleri Yüksek Komutanı Wesley Clark NATO’yu Kosova’nın ittifaka üyeliği için gerekli prosedürleri mümkün olan en kısa zamanda başlatmaya çağırdı. Clark Çarşamba günü Kosova’dan Koha TV’ye verdiği demeçte, “Kosova’nın en kısa zamanda NATO üyesi olması gerektiğini düşünüyorum” dedi.

NATO’yu Kosova’ya üyelik eylem planını sunmaya çağıran Amerikalı eski komutan, Kosova’nın bağımsızlığını tanımayan dört NATO üyesi – İspanya, Slovakya, Romanya, Yunanistan – ülkeye de Kosova’yı tanımaları çağrısında bulundu. NATO üyelerinin Sırbistan’ın Kosova’da yürüttüğü etnik temizlik operasyonundan bu yana hiç olmadıkları kadar birlik içinde hareket ettiklerini dile getiren Clark, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ile NATO’nun Yugoslavya’ya müdahalesi arasında kurulan benzerlik söylemini de reddetti.

1997 ve 2000 yılları arasında NATO’nun Avrupa Müttefik Kuvvetleri Yüksek Komutanı olarak görev yapan Wesley Clark, NATO’nun 1999 yılında Sırbistan’a karşı gerçekleştirdiği operasyonu yönetmişti.

Öte yandan, Doğu Avrupa’da başlayan çatışmanın Rusya’nın bölgesel müttefikleri Sırbistan ve Bosna-Hersek’teki Sırp Cumhuriyeti aracılığıyla Balkanlar’a da sıçrayacağı endişelerinin artmasıyla birlikte, Kosova hükümetine yönelik NATO’ya üyelik çabalarını arttırması çağrıları da günden güne arttı. Bu doğrultuda geçtiğimiz günlerde Dışişleri Bakanı Donika Gervalla-Schwarz önderliğinde kurulan çalışma grubu Kosova’nın NATO üyeliği sürecinin önünü açabilmek adına çalışmalarına başladı. Grubun ilk toplantısının ardından Twitter’dan açıklamalarda bulunan Gervalla-Schwarz, “Putin’in saldırısıyla birlikte Avrupa’da başlayan yeni dönem kıtamızda barışı temin edecek yeni bir strateji gerektiriyor” dedi.
 
Bu içerik 10.03.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 52 kez okundu.