Eski Kosova Kurtuluş Ordusu liderlerinin davası Lahey’de başlıyor

Resim

Eski Kosova Kurtuluş Ordusu (KLA/UÇK) liderleri aleyhindeki ilk dava çarşamba günü Lahey’deki Kosova Özel Mahkemesi’nde başladı. İlk duruşma, keyfi gözaltı, kötü muamele, işkence ve cinayetle suçlanan Salih Mustafa hakkında görülüyor.

Salih Mustafa ile birlikte, eski Kosova Cumhurbaşkanı Hashim Thaci, eski Kosova Demokratik Partisi Başkanı Kadri Veseli, eski UÇK Genelkurmay üyelerinden Rexhep Selimi ve eski UÇK sözcüsü Jakup Kraniqi’nin de yargılanması bekleniyor. Savaş suçları ve insanlığa karşı suçlar işlemekle suçlanan sanıklar Kasım 2020’den itibaren Lahey’de gözaltında bulunuyorlar ve suçlamaları reddediyorlar.

İddianameye göre, Thaci, Veseli, Krasniqi ve Selimi hukuksuz ya da keyfi gözaltı, kötü muamele, işkence, cinayet, hukuksuz tutuklama gibi suçlardan şüpheli konumundalar. Bahse konu suçların, Mart 1998 – Eylül 1999 arasında, Kukës and Cahan başta olmak üzere Kosova ve Kuzey Arnavutluk’un birçok bölgesinde, işlendikleri iddia ediliyor.

Kosova Meclisi tarafından kurulan fakat Lahey’de faaliyet gösteren Kosova Özel Mahkemesi, Ocak 1998 – Aralık 2000 arasında Kosova Kurtuluş Ordusu mensupları tarafından etnik azınlıklara ve siyasi rakiplere karşı işlendikleri iddia edilen suçları araştırıyor. İddia edilen suçlar, Dick Marty tarafından Avrupa Konseyi’ne sunulan bir raporda da dile getirilmişti.
 
Bu içerik 15.09.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 65 kez okundu.