Eski Hırvatistan Başbakanı Sanader ve Macar petrol şirketi yöneticisi Hernadi’ye “INA-MOL davası” ile ilgili olarak verilen cezalar onandı

Resim

Hırvatistan Yüksek Mahkemesi, USKOK’un (Hırvat Yolsuzluk ve Organize Suçları Önleme Dairesi) ve ilgili sanıkların temyiz taleplerini reddetti. Ayrıca Yüksek Mahkeme, yerel mahkeme tarafından eski Hırvatistan Başbakanı Ivo Sanader’e “rüşvet alma” suçundan verilen altı yıl hapis, Macar petrol şirketi MOL'un yöneticisi Zsolt Hernadi'ye "rüşvet verme" suçundan verilen iki yıl hapis cezalarını onadı.

Hırvatistan devletinin mülkiyet hakkına sahip olduğu enerji şirketi INA'nın devralınması sürecinde 10 milyon avro karşılığında sözleşmede usulsüz değişikliklerin yapılmasından dolayı Yüksek Mahkeme, şirketlerin veya sanıkların isimlerini belirtmeden Sanader ve Hernadi'nin hüküm giydiğini açıkladı.

Sözleşmede yapılan bu değişiklikler sayesinde Macar petrol ve gaz şirketi MOL'un, yerli petrol şirketi INA üzerinde baskın bir etki gücüne sahip olmasının yolunun açıldığı bildirildi.  Bunun yanı sıra taraflar, kâr getirmeyen bir gaz işletmesinin yerli bir petrol şirketinden alınarak tamamen Hırvatistan devleti kontrolüne verilmesi hususunda da anlaşma sağlamışlardı.

Hırvatistan Yüksek Mahkemesi, Sanader'in konumunu ve yetkisini kullanarak sözleşmelerin akdedilmesine ilişkin müzakereler sırasında MOL şirketinin taleplerinin Hırvatistan Hükümeti tarafından kabul edileceğine dair şirket yetkililerine garanti verdiğine karar kıldı.

Hırvat Yüksek Mahkemesi, “ödemenin, danışmanlık ve diğer hizmetler için oluşturulan hayali bir şirket aracılığıyla gerçekleştirilmesi konusunda anlaşıldığını, belirli bir süre sonra sanığın hesabına yatırılmak üzere ilk taksit olarak bu hayali şirketin hesabına 2009 yılında 5.000.000 avro ödeme yapıldığını, rüşvet tutarının ikinci yarısının ödemesinin gerçekleşmediğini” açıkladı.

Bu içerik 26.10.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 77 kez okundu.