Escobar ve Lajçak’ın Kosova diyaloğu beklentileri

Resim
Priştine’ye gelen ABD'nin Batı Balkanlar Özel Elçisi Gabriel Escobar ve AB'nin Diyalog Özel Temsilcisi Miroslav Lajçak, ABD ve AB’nin Kosova konusunda ortak görüşü paylaştığı mesajını açık bir şekilde iletmektedirler.
Gabriel Escobar, ülkesinin Kosova'nın bağımsızlığını güçlü bir şekilde desteklediğini ve ABD'nin Avrupa Birliği'nin yöneteceği diyalog sürecini destekleyeceğini ifade etti.
“ABD'nin Kosova'nın bağımsızlığını ve bütünlüğünü güçlü bir şekilde desteklediğini belirtmeliyim ve burada size, güvenilir bir ortak ile iyi bir dost olduğunuz için, teşekkür etmek istiyorum. Batı Balkanlar, Kosova için de bölge için de muazzam bir fırsatı teşkil etmektedir. Siz tarihsel, ekonomik ve kültürel olarak Avrupalısınız. Biz Avrupalı ortaklarımızla Batı Balkan ülkelerinin AB’nin bir parçası olma potansiyeline sahip olduklarını ve tüm bunların diyalog yoluyla gerçekleştirilmesi konusunda gerekli çalışmaları yürütmekteyiz. Diyalog AB tarafından yönetilmeli ve siz AB'ye doğru ilerlerken ABD ile ortaklığınız pekişmektedir.” şeklinde açıklamalarda bulundu.
AB'nin Diyalog Özel Temsilcisi Miroslav Lajçak da, AB ve ABD'nin diyalog konusu üzerinde birlikte çalıştıklarını dile getirdi.
“Başbakan ve Cumhurbaşkanı ile görüşmeleri sürdürmek için Priştine'deyim. Bu benim, AB diyalog temsilcisi olarak yedinci ziyaretim, ancak bu sefer meslektaşım Escobar ile birlikte AB ve ABD'nin yan yana çalıştığı ve Kosova’nın diyalog süreci, Kosova ile Sırbistan arasında ilişkilerin normalleşmesi ve bölgenin geleceğine dair ortak bir vizyonu paylaştığı konusunda çok net bir mesaj vermek için buradayız. Bu nedenle, önümüzdeki haftalar ve aylar için planlarımızı tartışmak için bu iyi bir imkândı ve Cumhurbaşkanı ile Başbakan’la görüşmeye devam edeceğiz. Çarşamba gününe kadar burada kalacağız ve gelecekten ne beklememiz ile bu sürecin nasıl inşa edilmesinin gerektiğine dair daha net bir tabloya sahip olmayı ve tüm bunlar hakkında daha sonra bilgi vermeyi umuyorum.” şeklinde açıklamalarına devam etti.
Her iki diplomat Kosova’nın önde gelen siyasetçileriyle görüşmelerine devam ettiler.
Avrupa Birliği Özel Elçisi Miroslav Lajcak, Priştine'de iki gün kaldıktan sonra Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuçiç ile görüşmek üzere Belgrad'a gitti.

Kaynak: https://www.dw.com/sq/escobar-dhe-laj%C3%A7ak-me-pritshm%C3%ABri-p%C3%ABr-dialogun-kosov%C3%AB-serbi/a-60617870   (Erişim tarihi, 02.02.2022)

Bu içerik 31.01.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 69 kez okundu.