Escobar Kosova’da kurulması tartışma konusu olan Sırp Belediyeler Birliği hakkında konuştu: Devlet içinde devlet olamaz

Resim

ABD’nin Batı Balkanlar Özel Elçisi Gabriel Escobar, Sırp nüfusun çoğunlukta olduğu belediyeler birliğinin kurulmasının Kosova anayasasına aykırı olmaması ve “devlet içinde devlet” yaratmaması gerektiğini belirtti.
Sırp Belediyeler Birliği’nin Kosova anayasasına uygunluğu açısından taraflarca müzakere edilmesi gerektiğini dile getiren Escobar, ABD’nin Kosova-Sırbistan müzakereleri süreci kapsamında anlaşmaya varılan hususların yerine getirilmesi noktasındaki beklentisini de yineledi. Escobar, tarafların Sırp Belediyeler Birliği üzerinde daha önce mutabık kaldıkları bir anlaşma olduğu ve konunun müzakere edilmesinin gerekliliği üzerine olan tutumlarının net olduğunu belirtirken, Birliğin ise Kosova devletinin işleyişine ve anayasasına uygun olması ve devlet içinde devlet yaratmaması gerektiğinin önemini vurguladı.
Kosova ve Sırbistan üst düzey yetkilileri 2011 yılından itibaren AB arabuluculuğunda müzakerelere devam ediyor. İki ülke ilişkilerinin tamamen normalleştirilmesini amaçlayan diyalog süreci kapsamında, Kosova Başbakanı Albin Kurti ve Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic 18 Ağustos’ta Brüksel’de yeniden bir araya gelecek.
 

 

Bu içerik 05.08.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 68 kez okundu.