Escobar: “Karşılıklı tanınma, Belgrad ile Priştine arasındaki diyaloğun nihai hedefidir”

ResimABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Gabriel Escobar, ABD'nin Kosova ile Sırbistan arasında Avrupa Birliği (AB) himayesinde yürütülen diyaloğu tam olarak desteklediğini ve karşılıklı tanımanın bu sürecin nihai hedefi olması gerektiğine inandığını belirtti.

Escobar, verdiği demeçte, “Bölgedeki tüm ülkelerin birbirini tanıması, ticaret engellerini kaldırması, 1990'lardan beri var olan sorunları çözmesi ve Avrupa entegrasyonu sürecinde ilerlemeye yardımcı olması gerektiğine inanıyoruz” dedi.

Escobar, Kosova sorunu konusunda da Fransız-Alman planının ve şu an kamuoyuna açık olmayan Avrupa planının uygulanması gerektiğinin önemine dikkat çekti.

Escobar ayrıca “AB himayesinde diyalogda nasıl ilerlerseniz ilerleyin, bir Sırp Belediyeler Birliği’ne sahip olacaksınız. Her zaman bunun hayata geçeceğini söylüyorum. Kosova'nın mevcut hükümeti bu yükümlülüğü kabul etse de etmese de, bu Kurti ile Sırbistan arasında bir anlaşma değil. Bu, Sırbistan ile Kosova arasında bir anlaşma ve bu yüzden gerçekleşeceğini söylüyorum” diye vurguladı. “Normalleşme anlaşmasının temeli bu (Sırp Belediyeler Birliği’nin kurulması) olacak ve bu zorunluluğun etrafından dolaşmanın bir yolu yok” dedi.

Escobar, Kosova Başbakanı Albin Kurti ve Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic'in Fransız-Alman planını kabul edip imzalayacağına neden ikna olduğu sorulduğunda, her iki tarafın da anlaşmadaki fırsatları gördüğünü umduğunu söyledi. Escobar, amacın iki ülke arasında barışçıl, sürdürülebilir ve öngörülebilir ilişkilere sahip olmak olduğunu söyledi.

Planın kabul edileceğine olan inancını, Avrupalıların ve Amerikalıların bunun gerekliliği konusunda taraflara ilettikleri "aciliyete" dayandıran Escobar, “Açık olmak gerekirse, anlaşmanın her iki taraf için de bir galibiyet olmasını istiyoruz. Her iki tarafın da barış zamanı çözümlerinden yararlanabilmesini ve Avrupa entegrasyonuna kapı açabilmesini istiyoruz" dedi.

Bu içerik 06.02.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 85 kez okundu.