Erken seçim sonrası Bulgaristan’da siyasi görünüm

Resim
46. ​​Ulusal Meclis'in ilk oturumunu “Böyle Bir Halk Var” partisinin (ITN) en kıdemli milletvekili Mika Zaykova'nın açması ve başkanlık etmesi bekleniyor. Üç ay önce Zaykova, 25 günlük bir çalışmanın ardından tarihe karışan 45. Parlamento'nun ilk oturumunu açtı.
Ülkenin yeni Ulusal Meclisi'nin ilk oturumu eski Parlamento Binası'nda yapılacak. Binanın güney girişi, “Birlikte Güçlüyüz” sloganını kapsıyor. Yeni milletvekilleri yemin edecek ve 46. Ulusal Meclis başkanı ve başkan yardımcılarını seçecek. 45. Ulusal Meclis Başkanlığı görevini yürüten ITN'den Iva Miteva'nın yeniden Millet Meclisi Başkanlığına aday gösterilmesi bekleniyor. İkinci en büyük Parlamento grubu GERB-SDS'nin Ulusal Meclis Başkanlığı görevine bir milletvekili aday gösterme olasılığı düşük ve üçüncü en büyük grup Bulgaristan için BSP son anda karar verecek.
Bulgaristan'ın geçici bakanı Yanaki Stoilov, Yüksek Yargı Konseyi'ne Bulgaristan Başsavcısı İvan Geşev'in yetkilerinin erken feshedilmesi için talebini sundu. “Ayağa kalk! Mafya dışarı” koalisyonundan Milletvekili Nikolay Hadzhigenov yeni Parlamentonun ilk oturumunda geçici İçişleri Bakanı Boyko Rashkov ve geçici Adalet Bakanı Yanaki Stoilov dinlemek için bir teklif sunacaklarını duyurdu.
Ancak yeni milletvekillerinin en önemli görevi hükümeti kurmak.
Yasal prosedüre göre, devlet başkanı siyasi istişareleri başlatacak ve daha sonra seçimlerde birinci olan “Böyle Bir Halk Var” partisine hükümet kurma yetkisini verecek. Slavi Trifonov başkanlığındaki partinin kabineyi kurmak için bir haftası olacak. Bunu başaramazsa, yetki erken genel seçimlerde ikinci sırayı alan siyasi güce – GERB-SDS koalisyonuna – gidecek. Onlar da bir kabine kurmayı başaramazlarsa, Bulgaristan Cumhurbaşkanı hükümeti kurma görevini kendi seçeceği bir meclis grubuna devretme hakkına sahip.
Başbakan ve kabine seçmek için yeterli çoğunluk olan 121 milletvekilinin sadece 61’i yeterli. 46. ​​Ulusal Meclis'te “Böyle Bir Halk Var” partisi 65, GERB-SDS koalisyonu 63, Bulgaristan koalisyonu BSP 36, Demokratik Bulgaristan koalisyonu- 34, Hak ve Özgürlükler Hareketi partisi - 29 ve “Ayağa kalk! Mafya Dışarı" koalisyonu - 13 sandalyeye sahip.

Kaynak: https://bnr.bg/en/post/101501523/the-46th-bulgarian-national-assembly-starts-its-work (Erişim Tarihi 21.07.2021).

Bu içerik 21.07.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 78 kez okundu.