Erdoğan ve Mitsotakis, NATO zirvesinde buluşacak: İlişkilerde yeni sayfa açılabilir

Resim
Ege ve Doğu Akdeniz’de bir süredir devam eden sükûnet, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Kyriakos Mitsotakis’i yakınlaştırdı. İki lider, 11-12 Temmuz’da Vilnius’ta gerçekleştirilecek NATO zirvesinde bir araya gelerek, ikili ilişkilerde yeni bir sayfa açmayı planlıyor. Görüşmenin kapsamı ve süresi henüz netleşmedi. Ancak iki liderin yanında dışişleri bakanları ve yakın danışmanlarının da bulunacağı öğrenildi.
Görüşmenin amacının, tüm sorunları çözmekten ziyade diyalog kanallarını açık tutmak olduğu belirtildi.
Türk uzmanlar, Erdoğan’ın, geçmişteki kızgınlıkları ve Yunan-Türk ilişkilerine yönelik sert söylemlerini geride bırakmaya hazır olduğunu iddia ediyor. Ankara’nın hedefinin, bazı konulardaki görüş ayrılıkları devam etmesine rağmen, Yunanistan’ın Türkiye’nin Batı ile yeniden yakınlaşmasındaki rolünü göz önünde bulundurarak Atina ile ilişkileri normalleştirmek olduğu kaydediliyor.
Erdoğan’ın önceliği, Türkiye’nin ABD ve AB ile ilişkilerini yeniden düzenlemek. Yeni hükümette Mevlüt Çavuşoğlu ve Hulusi Akar gibi isimlere bu nedenle yer vermediği iddia ediliyor. Türkiye ayrıca Mısır, İsrail, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri ile de ilişkilerini onarmak için girişimlerde bulundu.

Bu içerik 03.07.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 29 kez okundu.